2021.10.24., vasárnap , Salamon

Fenntarthatóság

2018. november 30. péntek • 11:21

Korszakváltást hozhat az agráriumban a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése

Az agrárminiszter szerint a projekt tudatosítja a gazdálkodókban, hogy nincs eredményes mezőgazdaság vízgazdálkodás nélkül. A beruházás több mint 3 milliárd forintos költségvetésből valósult meg.

A Derecskei-főcsatorna több mint 3 milliárd forintos költségvetésből megvalósuló korszerűsítése korszakváltást hoz a magyar agráriumba, tudatosítja a gazdálkodókban, hogy nincs eredményes mezőgazdaság vízgazdálkodás nélkül - jelentette ki az agárminiszter Derecskén, a csatornakorszerűsítés projektnyitó rendezvényén.


Nagy István - fotó: Kovács Zoltán (AM)

Nagy István hangsúlyozta: a víz érték, amellyel felelősséggel kell gazdálkodni. A káros vizek elvezetése, a vízpótlás és az öntözés megoldása az egész térségre kihatással lesz - fűzte hozzá.

A megújult és meghosszabbított csatorna segítségével kivédhetőbbek lesznek a szélsőséges meteorológiai hatások, ami növeli a versenyképességet az agrárszektorban.

- Erre nagy szükség is van, hiszen a magyar gazdák egy hektáron megtermelt jövedelme 40%-a a külföldiekének - mondta.

A miniszter emlékeztetett arra is:

2017-ben 51 ezer hektár aszályos terület volt, a mezőgazdasági kárenyhítésre felhasznált források közel felét az aszálykárra fizetett támogatás tette ki.

- A most induló beruházás megerősíti a gazdákat abban, hogy érdemes mezőgazdasággal foglalkozni, és általa bizonyára nő a fiatalokban az otthonmaradás szándéka - fejezte ki reményét Nagy István.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében több aszályos és árvizes időszak várható. Ezek megfelelő kezelését segíti a projekt, amely révén a Derecskét körülvevő 9000 hektárnyi terület közel felét, az eddigi 2400 hektárnyi terület dupláját lehet majd öntözni.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke jelezte, a megye területének 70%-a mezőgazdasági terület, amelynek 54%-a szántó, a többi erdő, rét, legelő. Szerinte az egyenlőtlen csapadékeloszlás is megköveteli a csatornarendszerek korszerűsítését.

agrotrend.hu / MTI - AM

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.