2021.10.19., kedd , Nándor

Fenntarthatóság

2017. október 05. csütörtök • 13:14

Közeledik a tűzifaszezon - Gyakorlati tanácsok a fakereskedő vállalkozásoknak

Útmutatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a fakereskedő vállalkozások részére. A hasznos gyakorlati tanácsokat tartalmazó dokumentum a vonatkozó jogszabályok alkalmazásában és a faanyag nyomon követéséhez használt nyilvántartások szakszerű vezetésében nyújt segítséget.

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése - a kitermelés helyétől egészen a kandallóig - egyre fontosabb minden érintett szereplő számára.

A NÉBIH az illegális fakitermelések visszaszorítása és a jogszerűen működő fakereskedő vállalkozások helyzetének megerősítése érdekében egész évben, folyamatosan végzi a faanyag-kereskedelmi lánc szereplőinek ellenőrzését – írja közleményében a hivatal.

A hatóság eddigi vizsgálatai arra világítottak rá, hogy

a faanyag nyomon követéséhez használt nyilvántartásoknál még a jogkövető vállalkozások esetében is előfordulnak olykor hiányosságok, szabálytalanságok.

Ezen tapasztalatok hívták életre a NÉBIH tájékoztatóját, amely minden eddiginél részletesebb, gyakorlatias útmutatásokkal igyekszik segíteni a szabályszerű működésre törekvő fakereskedő vállalkozások munkáját.

A NÉBIH honlapján közzétett tájékoztató anyag részletekbe menően ismerteti a nyilvántartások lehetséges elemeit és azok célszerű működtetését.

Az EUTR szerinti kereskedőkre vonatkozó nyilvántartási kötelezettségekről korábban már közreadott a NÉBIH egy összefoglaló tájékoztatót, valamint egy útmutatót, amelyhez most további kiegészítő információkat, javaslatokat adnak.

A faanyag eredetének nyomon követése a faanyag-kereskedelmi lánc minden egyes szereplőjénél fontos, mert

  • csak ilyen módon biztosítható, hogy a vásárlók az erdők fenntartása mellett kitermelt, jó minőségű tűzifához jussanak,
  • a fakereskedelemmel foglalkozó vállalkozások pedig egyenlő eséllyel folytathassák tevékenységüket.

 

agrotrend.hu / NÉBIH

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.