2022.12.01., csütörtök , Elza

Fenntarthatóság

2017. augusztus 18. péntek • 11:52

Középpontba kerül az apróvad-állomány - egyre kevesebb a fácán és a mezei nyúl

Idén a Békés megyei Mezőberényben rendezik meg a 25. Országos Vadásznapot augusztus 26-án, amelynek középpontjában az apróvad-állomány lesz.

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei területi szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, azért esett Békés megyére a választás, mert itt van a legnagyobb állomány apróvadból, amely egyre nagyobb veszélyben van Magyarországon. A nagyvadállomány esetében a vadászoknak lényegében a létszámszabályozásban van szerepük. Jelenleg például a vaddisznó elszaporodott, gyéríteni kell - tette hozzá.

Apróvadakból, azaz fácánból és mezei nyúlból - az éghajlatváltozás, a kevés csapadék, a mezőgazdaságban megjelent kemikáliák hatására - azonban már hiány van.

A fácán mesterséges szaporítása megoldott, lényegében ma már csak nevelt fácánt lehet vadászni. Ám a mezei nyúl mesterségesen nem szaporítható

– magyarázta. A megyei elnök kiemelte, az ország élő nyúl exportjának döntő része Békés megyéből származik. "Itt van még az a törzsállomány mezei nyúlból, amit talán megőrizhetünk" - fogalmazott.

fotó:Pixabay

Békés megye 563 ezer hektáron terül el, ebből csaknem 500 ezer hektár vadászható. A 63 ezer magyarországi vadászból háromezer él a megyében, 82 vadásztársaság van bejegyezve - mondta Hrabovszki János.

Az őz populációja meghaladja a 40 ezer darabot, gím- és dámszarvasból közel 4500, vaddisznóból 1 380 él itt. A fácán populációja százezer fölé tehető, mezei nyúlból több mint 85 ezres az állomány a Békés Megyei Kormányhivatal az Országos Vadgazdálkodási Adattár 2016. évi adatai alapján.

A jubileumi vadásznapot augusztus 26-án tartják, az eseményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitja meg. A vadásznapon az érdeklődők megtekinthetnek egy világrekord trófeákból összeállított kiállítást, lesz főzőverseny, vadászkutyás bemutató, sólyomröptetés, a legkisebbeket lovagoltatással, erdei óvodával és gyerekműsorokkal várják.

A kilátogatók megismerkedhetnek a Körös - Maros Nemzeti Park saját termékeivel, a "túzoksörrel", birka- és kecskesajttal; koronglövészeten, terepjáró- és íjász bemutatón, valamint koncerteken vehetnek részt.

A Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete országos rekordkísérletre készül, 60 méteres őzgerinc süteményt készítenek - emelte ki a programok közül Hrabovszki János. A megyei elnök hozzátette: a fesztiválra a környező országokból is érkeznek vadászok, akiket a bélmegyeri vadászkastélyban szállásolnak el. Bélmegyer lesz a 2021-es Vadászati Világkiállításon - amelyet Magyarország rendez - az úgynevezett őz-központ, így a rendezvény a világkiállítás beharangozójának is tekinthető – fogalmazott.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.