2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Fenntarthatóság

2022. február 15. kedd • 08:12

Középpontban a méhészet

Megjelent a kiadvány, mely összefoglalja a méhészeti ágazatban eddig tett erőfeszítéseket és eredményeket, ezzel egy időben pedig kiírták a méhészeti járművekre igényelhető felhívást.

Már letölthető a Szövetségben a magyar mézért című kiadvány, amelyben a Kormányzat ismerteti az ágazatban dolgozók javára tett intézkedéseket. Látható, hogy intenzív érdekképviseleti munka folyik az ágazatban, hiszen a beporzók gyakorlatilag minden termelési tevékenységre hatással vannak, így jelentőségük kiemelt. Ennek köszönhetően az Európai Parlament elfogadta a „Mézjelentést”, melyet az Agrárminisztérium irányadó dokumentumnak tekint a hazai termelők és méhcsaládok védelmében, és folyik a munka a mézjelölés egyértelműsítésén hazai és európai méhészek védelmében, illetve előkészületben van a 2025-ös Nemzetközi Méhészeti Kongresszus szervezésére irányuló pályázat megindítása is. Olvashatunk róla többek között, hogy bővültek a Magyar Méhészeti Program keretében igényelhető támogatások, a hazai méhészek számára is elérhetővé vált a krízisbiztosítási rendszer, a Településfásítási Programnak köszönhetően növekedett a gyűjtőhelyek száma és kiterjedése, illetve, hogy a méhészek egyedülálló mértékben részesülhetnek személyi jövedelemadó-kedvezményben.

fotó: pixabay.com

A fenntartható termelési környezethez hozzátartozik az ütemezett, kiszámítható támogatási rendszer is, ennek megfelelően az évek óta megszokott időszakban ismét kiírásra került a méhészeti járművekre igénybe vehető csekély összegű támogatási felhívás is a 4/2014. (I. 27.) VM rendelet alapján.

A kérelmezőnek a Kincstár által rendszeresített és honlapján közzétett támogatási kérelmét most is a tárgyévet követő év február 15. és április 15. között a Kincstárhoz kell benyújtania, idén a 15/2022. számú Kincstári közleménynek megfelelően. A jogcím finanszírozására a 2022. évben legfeljebb 100 millió forint használható fel összességében, de ha a jogosult kérelmek ezt meghaladják, akkor arányos visszaosztásra kerül sor. Figyelembe kell venni azt is, hogy az adott vállalkozásnál a bruttó támogatástartalom nem haladhatja meg három év tekintetében a mezőgazdasági csekély összegű támogatások esetén a 25 000 eurónak megfelelő egyéni keretet.

agrotrend.hu / NAK

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.