2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Fenntarthatóság

2022. február 08. kedd • 10:05

Közös együttműködéssel védhetjük meg a Földet

Január 28-án 68 ország, köztük Magyarország mezőgazdasági minisztere elkötelezte magát a világ talajának védelme és javítása mellett. A 14. berlini mezőgazdasági miniszterek konferenciájának "Fenntartható földhasználat: „Az élelmezésbiztonság a talajjal kezdődik" zárónyilatkozatában a miniszterek hangsúlyozzák a talaj kulcsfontosságú szerepét korunk globális kihívásainak leküzdésében, különösen a megfelelő tápértékű és biztonságos élelmiszerek előállításában, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban és a következményeinek enyhítésében, valamint a biológiai sokféleség csökkenésének megállításában.

A miniszterek vállalják, hogy "fenntartják és javítják a talaj egészségét és a talajvédelem mértékét", hiszen "az egészséges talajok képesek fenntartani a termelékenységét, sokféleségét és környezeti szolgáltatásait". Támogatják a talaj egészségének javítását célzó, helyi viszonyokra adaptált intézkedéseket, így "támogatni fogják a fenntartható vízgazdálkodás, a természetes vízáramlás és a vízvisszatartás javítását célzó intézkedéseket a mezőgazdasági tájban". Támogatják "a helyspecifikus intézkedéseket, például a talaj- és földgazdálkodási gyakorlatok megfelelő megváltoztatását, támogatást ígértek az "agrárökológia és más innovatív megközelítések" számára. A tápanyagokkal, például a műtrágyákkal kapcsolatban "fenntarthatóbbá és hatékonyabbá" kell tenni a használatot. Elismerik, hogy "az elsivatagosodás, a talajromlás és az aszály világszerte hatalmas veszélyt jelentenek a globális élelmezésbiztonságra, a táplálkozásra". Az országok fontosnak tartják felhívni a közvélemény figyelmét az egészséges talajok fontosságára tekintve, hogy a talaj az élelmezési rendszerünk alapja, így biztosítani kell, hogy a fogyasztók megértsék a talaj kritikus fontosságát és támogassák ők is a talaj egészségét. Megfogalmazták, hogy mindannyiunknak- a társadalom valamennyi szereplőjének - jobb talajgazdálkodási formákat kell elfogadnunk és végrehajtanunk.

fotó pixabay.com

„Túl kevesen tudják, hogy a lábunk alatt húzódó vékony réteg a jövőnk záloga. A talaj és a benne élő szervezetek sokasága biztosít számunkra táplálékot, nyersanyagokat, ezenkívül szabályozza a víz-, szén- és tápanyagkörforgást, és lehetővé teszi a szárazföldi életet. E varázsszőnyeg néhány centiméterének előállítása több ezer évet vesz igénybe. Ennek a törékeny rétegnek kell majd táplálnia a világ népességét és szűrnie annak fogyasztásra alkalmas ivóvizét.”

A konferencia zárásaként elhangzott, hogy most kell lépéseket tenni a talaj védelme és javítása érdekében, amely a világ mezőgazdaságának alapja.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.