2020.05.27., szerda , Hella

Fenntarthatóság

2019. november 01. péntek • 15:00

Műanyag helyett leveleket használnak csomagolásra

Műanyag helyett levelekbe csomagolják a zöldséget egy ázsiai szupermarketben

A mai társadalom egyik legégetőbb problémája a műanyaghulladék. A világon minden szektorban csökkenteni kellene a műanyagfelhasználást, melynek jelentős része csomagolásból származik.


fotó: impress magazin

Szerencsére egyre több pozitív változás történt már ezen a téren: Franciaországban már be is tiltották a szupermarketekben a műanyag zacskók használatát.

Az EU is elfogadta az egyszerhasználatos műanyag betiltására vonatkozó törvényjavaslatot, ami 2021-ben fog hatályba lépni az összes uniós tagállamban.


fotó: impress magazin

Az ázsiai országok is alternatív megoldásokat keresnek, hiszen köztudott, hogy élen járnak a műanyaghulladék termelésben. Balin terjednek a teljesen lebomló bambusz bevásárlótáskák, 

egy thaiföldi szupermarketben pedig műanyag helyett levelekbe csomagolják a friss zöldségeket.

Sokan úgy gondolják, hogy az újrahasznosítás megoldja a hulladékproblémát, de ez nem teljesen igaz. 2013-ban csak az USA 254 millió tonna műanyaghulladékot termelt, melynek mindössze a 30 százaléka lett újrahasznosítva. A nagyobb része hulladéklerakókba került, ahol akár 1000 évig is ottmaradnak és szennyezik a földet és az óceánokat.

 

fotó: impress magazin

A levelekbe való csomagolás – ami egyébként a régi időkben igen elterjedt volt – egy új, alternatív megoldás a csomagolási hulladék csökkentésére. Ez a módszer nemcsak költséghatékony, hanem jelentősen csökkenthető a műanyaghulladék termelése is, melyeket vagy újra kellene hasznosítani, vagy ami még rosszabb, a hulladéklerakókon végeznék.

Az ázsiai országok közül Kína termeli a legtöbb hulladékot, a világ műanyag szemetének a 30 százaléka ott keletkezik. 

A többi ázsiai ország is élen jár a hulladéktermelésben. Vietnám és Thaiföld is új alternatív megoldásokat keresnek a műanyagok elkerülésére.

agrotrend.hu / Impress

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.