2022.06.27., hétfő , László

Fenntarthatóság

2017. március 07. kedd • 07:59

Listára kerülnek - erősödik a hazai költőmadarak védelme

Az évtized végéig összesen 37,4 milliárd forintnyi uniós támogatás szolgálja a természetvédelmi fejlesztéseket. A beruházások többsége élőhely-rekonstrukciót takar, amelynek egyik legnagyobb haszonélvezői a madarak lesznek.

Vörös listát dolgozott ki a hazai költőmadarak védelmére a Földművelésügyi Minisztérium. A 229 fajt felsoroló dokumentumot a külső szakértőkkel folytatott egyeztetések után még az idén véglegesíti a szaktárca – derült ki Fazekas Sándor képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. A földművelésügyi miniszter szerint az elmúlt években számos intézkedéssel segítették a madárvilág megőrzését hazánkban. Ezt a célt segítik elő azok a 2014 és 2020 között zajló természetvédelmi fejlesztések is, amelyek a Környezeti és energiahatékonysági operatív program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program részeként valósulnak meg.

Az ország teljes területét lefedő fejlesztéscsomag segítségével legalább százezer hektáron javulhat természeti területeink állapota. A két programon belül összesen 37,4 milliárd forint áll rendelkezésre, a keret terhére eddig 90 fejlesztési tervet nyújtottak be a nemzeti parkok igazgatóságai. A beruházások többsége élőhely-rekonstrukciót takar, amelynek egyik legnagyobb haszonélvezői a madarak lesznek. Hasonló célokat szolgál az úgynevezett LIFE program is, amely az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz. Ebből a keretből Magyarország máig több körben nyert támogatást, a jelenleg futó 12 LIFE-pályázatból öt esetében a madarak vannak a középpontban.

A miniszter szerint az énekesmadarak fogyatkozásának egyik oka az élőhelyek eltűnése és átalakulása, valamint az intenzív mezőgazdasági termelés. Ennek kiküszöbölésében segíthet, ha egyre több gazdálkodó tér át a környezeti szempontokat szem előtt tartó termelésre. A 2020-ig szóló Vidékfejlesztési programban jelentősen nőtt az ökológiai gazdálkodás területe, a korábbi 125 ezer hektár helyett ma már mintegy 200 ezer hektáron folytatnak környezetkímélő termelést.

A programban részt vevők száma is megduplázódott: több mint háromezer ökogazdálkodó van az országban. Ezek a változások elsősorban az agrártájhoz költőző fajok életterét javítják, ilyen például a füstifecske és a mezei veréb is. Utóbbi esetében az állomány 1999 óta folyamatosan nő, jelenleg 1,1-1,3 millió példány él az országban.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.