2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Fenntarthatóság

2022. január 21. péntek • 10:51

Lucernaszénával segítik a túzokok telelését

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén több, mint ötszáz túzok él. Az igazgatóság munkatársai a téli időszakban plusz takarmány, lucernaszéna kihelyezésével is segítik telelésüket.

A túzokok legfőbb táplálékát a téli időszakban a repce jelenti. Az elmúlt őszön azonban a térségben gyengén keltek ki a repcevetések, így a csapatokba állt egyedeik számára nehézséget jelent a táplálékszerzés - írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A január eleji havazás tovább nehezítette a helyzetet, bár a hótakaró még viszonylag vékony, ezért a területek hómentesítésére egyelőre nem volt szükség. Munkagépeink azonban készenlétben állnak, így ha vastagabb hóréteg alakul ki, akkor azonnal hozzá tudunk látni a repcetáblákon és a gyepeken a hóeltakarításhoz, hogy a túzokok zöld hajtásokhoz juthassanak.

Fotó: Szél Antal István

Érdekesség, hogy az őzek a havas tájakon jelentősen segítik a túzokok táplálékszerzését. Lábukkal ugyanis kikaparják a zöld gyepeket, ezért gyakran megfigyelhető, ahogy a túzokcsapatok közvetlenül az őzcsapatok nyomában haladnak.

Fontos megakadályoznunk, hogy a túzokok a táplálékhiány miatt délebbre vonuljanak, ugyanis a vonulás során rendkívül nagy lehet a mortalitás, sokan elpusztulhatnak közülük. Éppen ezért a Dévaványai-Ecsegi puszták több részén is rendszeresen helyezünk ki lucernaszénát, így biztosítva számukra a megfelelő táplálékot. 

Fotó: Szél Antal István

Az Agrár-környezetgazdálkodási Program (AKG) is támogatja túzokvédelmi törekvéseinket, ugyanis a résztvevő gazdák számára előírja, hogy Igazgatóságunk iránymutatása alapján, szükség esetén a repceterületek 5-10 százalékán végezzék el a hómentesítést.

A téli időszakban a túzokok csapatokban mozognak, külön a kakasok és külön a tojók az előző évi fiókáikkal, illetve néhány fiatal kakassal. A kakasok már januárban kezdik növeszteni násztollazatukat, bajusztollaikat és vörösödik a nyakuk, azaz részleges vedlésen mennek keresztül.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.