2023.01.31., kedd , Marcella

Fenntarthatóság

2022. november 01. kedd • 17:23

Madár lakópark épült a debreceni Nagyerdőben

Madárlakópark-sétányt alakítottak ki a debreceni Nagyerdő parkerdei területén, a 16 állomásos sétányt a múlt héten adták át.

Keszthelyi Nikoletta, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a kormány fontos környezet- és természetvédelmi célja, hogy megőrizze a Kárpát-medence, benne Magyarország természeti értékeit, élővilágának sokszínűségét, és ebbe a munkába bevonja az önkormányzatokat.


Fotó: MTI / Vajda János

Keszthelyi Nikoletta a zöldterületek bővítéséről szólva kiemelte: az elmúlt ötven évben 30 százalékkal nőtt az erdősített területek nagysága, 2019-ben hirdették meg az országos fásítási programot, benne az Újszülöttek fája kezdeményezéssel.

A program keretében 2030-ig minden újszülött után tíz fát ültetnek el, tavaly már 1,1 millió fát sikerült így elültetni - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a kormány kiemelt célja a klímasemlegesség elérése 2050-re, ennek részeként számos program indult, mint például a zöld busz program, amelyhez Debrecen az elsők között csatlakozott, és már 12 elektromos busz közlekedik a városban.


Fotó: MTI / Vajda János

Részt vesz a város a levegőminőség javítására indított kezdeményezésekben, a közösségi kertek kialakításában is, a Civaqua program pedig a térség vízutánpótlásának javításában jelent megoldást a jövőben - sorolta a helyettes államtitkár.

Keszthelyi Nikoletta hozzátette: a szemléletformálást segíti például a Te szedd! mozgalom, amelybe már több mint ötszáz oktatási intézmény és civil szervezet kapcsolódott be, vagy a Tisza és mellékfolyóit a műanyag palackoktól megtisztítani hivatott program, amelyet tavaly 30 millió forinttal támogatott a tárca.

A környezetvédelmi nevelést szolgálják a zöld óvodák, 1100 ilyen óvoda működik az országban, minden negyedik gyerek már zöld óvodába jár, az iskolakert program keretében pedig 290 intézményt, több mint ötvenezer diákot értek el - mondta.

Keszthelyi Nikoletta értékelése szerint e programokhoz jól illeszkedik a debreceni madárlakópark-sétány kialakítása, ahol interaktív módon ismerkedhetnek az érdeklődők az erdőben élő madarakkal, állatokkal.


Fotó: MTI / Vajda János

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, a madárlakópark-sétány egyedülálló innováció eredménye: a sétány mentén a parkerdőben 16 állomást alakítottak ki, mindenhol más-más típusú madárodút helyeztek el.

Az odukra egy-egy oszlopon lévő madársziluett hívja fel a figyelmet, a rajta lévő QR-kód segítségével pedig egy rövid videofelvételt indíthatnak el az érdeklődők, amelyen szakemberek beszélnek az adott madárfajról - fűzte hozzá.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a debreceni Nagyerdő az ország első természetvédelmi területe, amelynek védelme ma is kötelessége a városnak.

A madárodúk mellett lepkeházat, békalakot, rovarhotelt és süngarázst is elhelyeztek a sétányon, az erdő lakói már ismerkednek ezekkel, de már van olyan madárodú is, amelybe beköltözött a lakója - hangzott el az átadáskor.

Az eseményen készült képeket és videót itt tekinthetik meg.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.