2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Fenntarthatóság

2021. augusztus 19. csütörtök • 13:07

Magyarok Kenyere: kétszázhúsz zsák búzával járul hozzá a Talentis Agro Zrt.

Idén mintegy 11 tonna búzával járul hozzá a Magyarok Kenyeréhez a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programban az ország számos pontján várják a gazdák felajánlásait, az összegyűlt gabonát húsz malomban őrlik majd meg. A Talentis Agro Zrt. megalakulása óta hozzájárul adományával a kezdeményezés sikeréhez, idén az ország tizenegy különböző pontján működő agrárvállalkozása csaknem 11.000 kg, azaz 11 tonna búzát ajánl fel.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen és túl. A 2011-ben részt vevő száz gazda még 10 tonna búzát adott össze, 2020-ban pedig a koronavírus és az időjárási viszontagságok ellenére 8735 adományozó járult hozzá 1063 tonna kenyérgabonával a jótékonysági akció sikeréhez.

A Mészáros Csoporthoz tartozó agrárvállalkozások mintegy 220, nemzeti színű szalaggal átkötött búzával teli zsákot adnak át a hozzájuk legközelebb eső átadási pontra. Az adománnyal kapcsolatban Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A szélsőséges időjárás idén is komolyan megnehezítette a dolgunkat: az aszály, a heteken át tartó csapadékmentes időszakok, a sorra dőlő melegrekordok és a néha váratlanul lecsapó jégesők rengeteg kihívás elé állítottak minket növénytermesztőket. Ennek ellenére a Talentis Agro Holding Zrt. tagvállalatainál a tudatos tápanyag gazdálkodásnak, a gépesítettségnek és a technikai színvonalnak köszönhetően jó eredmény született, így idén is első osztályú búza kerül a programban részt vevő szántóföldi növénytermesztő cégektől a zsákokba” – fejtette ki Makai Szabolcs, aki hozzátette: „a búzaösszeöntés az összefogás jelképe. Ezekben a felemelő pillanatokban arra gondolunk, hogy kemény és kitartó munkával milyen sokan dolgoznak Kárpát-medence szerte a mindennapi kenyérért. Ezt teszik nap, mint nap a növény- és állattenyésztő telepeken dolgozó munkatársaink is, akiknek komoly része van a sikerben. A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jövőre is számíthat ránk” – fogalmazott a cégvezető.
 
A Mészáros Csoporthoz tartozó agrárcégek közül az Agrosystem Zrt., az Aranykorona Zrt., a Búzakalász 66 Felcsút Mg. Kft., a Gödöllői Tangazdaság Zrt., a Hidasháti Mg. Zrt., a Kunhalom Agrária Kft., a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mg. Zrt., a Szarvasi Agrár Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt., valamint az Opus Globál Nyrt. portfoliójába tartozó Csabatáj Zrt. vesz részt a gyűjtésben.
Az ország különböző pontjain július 1. és augusztus 20. között összegyűjtött búzát húsz malomban, köztük a szintén a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó Aranka Malomban őrlik meg, államalapításunk ünnepére pedig ebből a lisztből sütik majd a Magyarok Kenyerét.

agrotrend.hu / Mészáros Csoport

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.