2021.08.03., kedd , Hermina

Fenntarthatóság

2020. január 04. szombat • 13:01

Magyarországon készül a világ első újrahasznosított tisztítószere

Tiszta tükör, rendes ház - hangzik a mondás „tömbház" verzióban. De mit jelent a tiszta szó a környezet szempontjából? Vegyszereket? Valóban szükség van mindegyikre? - ezekre a kérdésekre meglepő válasz született nemrégiben az egyik közszolgálati tévécsatornán.

"A tisztításhoz kétféle alapanyag kell, egy savas, meg egy lúgos, illetve ennek a kettőnek valamilyen öltözete"- mondja Vass Zoltán, a Renew Technologies üzletfejlesztési vezetője. "Zsíroldáshoz mindenképpen valamilyen lúgos kell, a vízkőoldáshoz meg mindenképpen valamilyen savas." - írja az origo.hu.

fotó: pixabay.com (illusztráció)

Egy normál háztartásban nincs arra szükség, hogy nagyon erős tisztítószereket használjunk. A természet szinte minden olyan tisztításra nyújt megoldást, amit otthon, egy háztartásban el kell végeznünk- mondja a vezető.

Ismert vízkőoldó például az ecet.

A magyar Renew Technologies vállalkozás egy új ecetsav alapú tisztító családot fejlesztett ki.

Ilyen persze már van, mondhatnák többen, csakhogy ez újrahasznosított és természetes alapanyagból, nulla vízlábnyommal készülő egyedi receptúra, melynek részleteit a vállalkozás saját üzleti titkaként kezeli.

Ám mindezt a környezetvédelmi szempontokat betartó csomagolásban kínálják.

A tisztítószer alapanyagát biomasszából nyerik.

"A biomassza leginkább hulladéknak tűnik, ha az ember ránéz. De ha mi ránézünk, akkor látjuk benne magát a szerves anyag forrást, látjuk a mikro és makro alapanyagok forrását" - mondja Ari Beatrix, a Renew Technologies labortechnikusa.

Az ehhez hasonló szerves anyagok összességét biomasszának nevezik, amely értékes ásványi vegyületeket tartalmaz. Az eredete lehet ipari, mezőgazdasági, vagy éppen lakossági is.

"Biogáz hozatalt szerettünk volna növelni" - mondja Vass Zoltán. - "Tehát úgy beállítani a rothasztásnak az intenzitását, hatásfokát, hogy egységnyi szerves hulladékból több biogázt tudjunk nyerni. Baktériumok eszik meg a hulladékot, ez egy baktériumtörzs, amelyik cserébe illó zsírsavakat gyárt.

Ezeket az illó zsírsavakat egy másik baktériumtörzs eszi meg, melyek cserébe metánt termelnek.Mi rájöttünk, hogy ha tudnánk kontrollálni azt, hogy a metallogének ne egyék meg az illó zsírsavakat, akkor ezeket az illó zsírsavakat, mint amilyen például az ecetsav is, ezt vissza tudnánk nyerni, és hasznos termékeket tudnánk belőle készíteni."

A biomasszának körülbelül a 40 százalékát tudják ecetsav előállításra hasznosítani. A maradékot biogáz termelésre adják tovább partnereiknek, ígya folyamat mindvégig hulladékmentes.

Fontos elvárás, hogy a késztermékbe csak természetes alapanyagok kerüljenek, ezértnem is színesítik a folyadékot és az illatanyagok közül is csak organikusat használnak.A kész tisztítószer egy közeli üzemben kerül a flakonokba.

Utóbbi alapanyagának a kiválasztását is gondos mérlegelés előzte meg.

"A 100 százalékban újrahasznosított műanyag mellett döntöttünk. Mégpedig azért, mert így olyan alapanyagot használunk fel, ami benne van a "rendszerben" - mondja Szabó Tönki Albert, a cég munkatársa.

A flakonok címkéje növényi rostból készült. Mindezek a szempontok kiemelten fontosak a fejlesztők számára, akik a körforgásos gazdasági modell szabályait tekintik irányadónak a gyártás során.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.