2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Fenntarthatóság

2017. július 31. hétfő • 10:28

Már a madarak sem bírták az aszályt – odébbálltak a nemzeti parkból

A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén az idei év első felében nagyon kevés csapadék esett, ami komoly kihívás elé állította az itteni madárvilágot.

A térségben az év első hat hónapjában mindössze 150-160 milliméternyi csapadék hullott, ami jóval kevesebb a szokásosnál (az éves átlag 550 milliméter körül mozog). Április közepéig még jött az égi áldás, de utána sajnos hiába vártunk a kiadósabb esőkre. Június közepén már elkezdtek sárgulni a rétek és legelők, a puszta augusztusi állapotnak megfelelő képet mutatott - adta hírül a nemzeti park.

Szürkemarhák seregélyekkel

A szárazság miatt a térségben fészkelő vízi- és partimadarak hamar elhagyták a területet, s nagy részüknél sikertelen lett a költés. Először a vízimadarak mentek el, de június elején már a partimadarak is követték őket. Csupán a korán fészkelő fajoknál, például a tőkés récéknél és bíbiceknél volt néhány sikeres költés. A később fészkelésbe kezdő piroslábú cankók és nagy godák viszont eredménytelenül költöttek. A tőkés récék a csatornák közelébe húzódtak, ahol még volt víz, s így fel tudták nevelni fiókáikat. A később költő böjti- és kanalas récék fészekaljai azonban szintén megsemmisültek.

Kis őrgébics-család 

Június elejére gyakorlatilag teljesen eltűntek a pusztai vízállások, s a réteken is megszűntek a felszíni vizek. A Kígyósi-puszta több száz hektáros rétjei, legelői és zsombékosai teljesen kiszáradtak. A jellegzetes pusztai madarak közül ekkora már csak a gyepek felett vadászgató ragadozók, vércsék, ölyvek, rétihéják, valamint a szalakóták és kis őrgébicsek maradtak, melyeknek táplálkozásában nem játszik olyan fontos szerepet a víz.

Vörös vércse mezei pocok zsákmánnyal

A száraz kaszálókon július közepén már kóborló nagy- és kis pólingok táplálkoztak, a legelő jószágok körül pedig népes (több százas, esetenként több ezres) seregélycsapatok szedegették a sáskákat. A csatornák pangó vizeinél még láthattunk kisebb számban récéket, gémeket, gólyákat és bíbiceket.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.