2023.02.03., péntek , Balázs

Fenntarthatóság

2021. december 19. vasárnap • 13:28

Már kevesebb műanyag zacskót használunk

A biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt folyamatosan nő a kereslet. Emelkedett a papír csomagolóanyagok kereslete és az ára is.

Már kevesebb műanyagzacskót használnak a vásárlók, de emelkedett a papír csomagolóanyagok kereslete és az ára is. Kína eddig nagy hulladékpapír-importőr volt, de az ottani jogszabályváltozások miatt már nem papírhulladékot, hanem egy köztes alapanyagot importál, és részben ez vezetett ahhoz, hogy papírhiány alakult ki – mondta érdeklődésünkre a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára, írta az Infostart.

Nagy Miklós közölte: a kialakult hiányt fokozta a műanyagcsomagolók terén Európában bevezetett nagyon szigorú, szerinte nem teljesen átgondolt szabályozás. Kifejtette: a nagy csomagolószer-gyártók jellemzően éves kontingenssel dolgoznak. A legtöbb áremelkedés az idén következett be, inkább a második félévben. Ezek majd várhatóan jövőre fognak jelentkezni az árakban.

Fotó: pixabay.com

Az áremelkedés mértéke pedig attól függ, hogy milyen termékről van szó, és annak milyen a csomagolási hányada az összterméken belül, ez a termékhez viszonyítva 5-30 százalék is lehet.

Nagy Miklós hozzátette, hogy már Magyarországon is látható, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használunk. A jogszabályi változás, illetve az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi termékdíjtétel-emelés miatt a határidő előtt a forgalmazók, a felhasználók jelentős készleteket halmoztak fel. Ez a mennyiség idén torzítja a számokat.

A gyártók ugyanakkor arról számoltak be, hogy már a második féléves megrendelések szolidabbak, tehát csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi évekhez képest – emelte ki Nagy Miklós. A főtitkár hozzátette, hogy a 15-50 mikron közötti falvastagságú, biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt viszont folyamatosan nő a kereslet.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.