2021.12.06., hétfő , Miklós

Fenntarthatóság

2018. október 10. szerda • 13:48

Máris elveszik a robotok a munkákat?

A robotika nagy hatással van az élelmiszerellátási láncra.

Csakúgy, mint egyéb területeken, a gyártóvállalatok az élelmiszeriparban is - különös tekintettel a feldolgozatlan élelmiszerekre - egyre jobban támaszkodnak robotokra - olvasható az Universal Robots közleményében.


A gyártócégek felismerték az automatizálásában rejlő lehetőségeket - fotó: Universal Robots 

Az élelmiszeripar folyamatosan változik. A globális népesség ugrásszerű növekedése

több mint 7,5 milliárd ember él a földön jelenleg

miatt az élelmiszer iránti kereslet egyre csak nő. A beszállítók és gyártók folyamatosan a hatékonyságnövelés nyomása alatt vannak, a vásárlói igény pedig a mindig jobb és jobb minőségű, fenntartható élelmiszer.

Ezek a tendenciák a magyar élelmiszeripart is elérték, jelenleg csaknem 12 ezer vállalat és kb. 140 000 alkalmazott érintett.

Az automatizáció elfogadása, mint a fejlődés első számú iránya, Magyarországon még gyerekcipőben jár az élelmiszeripar területén is. Noha számos vállalat már elkezdett részben robotikai alkalmazásokkal dolgozni,

az emberi dolgozók fejében még mindig ott lapul az az általános félelem, hogy a robotok el fogják venni a munkahelyeiket.

A kobotokkal (kollaboratív vagy együttműködő robotok) történő automatizáció megnövekedett versenyképességhez és minőséghez juttatja a gyártó vállalatokat.

A kobotok ideálisak a nagymértékben személyre szabott termékek gyártásához, melyek olyan magas szintű rugalmasságot követelnek meg, amit a drága, nehézkes és nagyméretű ipari robotok nem tudnak nyújtani.

Az emberekkel való együttműködés során a kobotok olyan eszközökké válnak, amelyek növelik a termelékenységet és hozzásegítik a dolgozókat ahhoz, hogy a monoton munkafolyamataikat hasznosabb és érdekesebb feladatokra cserélhessék le.

Ezek a robotok rengeteg féle munkát el tudnak végezni egy gyártósoron:

  • a pick and place folyamatok,
  • a minőség-ellenőrzés,
  • a csomagolás és raklapozás,
  • a húsbontás és szeletelés,
  • címkézés vagy a gépkezelés.

Mivel a kobotok rendkívül sokoldalúak, az iparág szinte bármelyik területén (tojástermelés, cukorgyártás, élelmiszerek csomagolása, vegetáriánus és gourmet termékek gyártása) komoly segítséget tudnak nyújtani.

A Universal Robots robotkarjai a legmodernebb technológia szintjére hozzák fel az élelmiszer- és mezőgazdaság iparokat.

Minden, az iparágak által felállított kívánalomnak eleget tesznek, miközben növelik az élelmiszergyártás minőségét.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.