2021.04.12., hétfő , Gyula

Fenntarthatóság

2021. április 06. kedd • 14:14

Meddig szükséges etetni a madarakat?

Nagy segítség télen a madaraknak a kitett élelem. Azonban, aki etet, annak felelőssége is van tollas kis vendégei iránt.

Magyarország természeti környezetének, biológiai sokféleségének jelenlegi állapota nem igényli az egész éves madáretetést, azonban a téli gondoskodás befejezésének megfelelő időzítésével a települési madarak számára kora tavasszal is segítséget nyújthatunk – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján. Sándor, József és Benedek az idei évben kis késéssel hozta el a meleget – a madarakat etetőknek ezzel feladva a leckét: felvetődik a kérdés, vajon meddig segítsék a kismadarakat az etető folyamatos megtöltésével. Ha egyszer elkezdtük az etetést, tél végéig ne hagyjuk abba - írja a teol.hu.

fotó: pixabay.com

Ritkaság az, hogy a madarak ne tudnának megélni a természetben. Zimankós, nagyon kedvezőtlen időjárás esetén szorulnak csak a segítségünkre, és természetesen szívesen fogadják a könnyen szerezhető étket.

Az idei tél enyhe volt, alig voltak igazán zord hidegek, nem véletlenül tapasztalhatták az egyes madáretetőt elhelyezők, hogy kevesebb madár látogatta őket az erdőkből. Amelyek viszont bejöttek, akár egyedül, akár csapatosan, azok rendszerint rászoktak a kedvezően megszerezhető táplálékra. Ilyen esetekben azonban fontos, hogy folyamatosan, szünet nélkül gondoskodjunk ellátásukról, hiszen az állatok számítanak arra, hogy ott másnap is találnak élelmet.

Az elemózsiát minden madárfaj szívesen fogadja – egyeseknek azonban kifejezetten árthat az emberi beavatkozás. Fontos, hogy csak az erdei madarakat etessük, a vízimadarak táplálása tilos. Utóbbiak ugyanis kiválóan tudnak gondoskodni magukról, ellenben a kenyér és más eleség súlyos élettani problémákat okozhat. Fennállhat a veszélye annak is, hogy nem érzik az elvándorlás kényszerét, ami szintén az életükbe kerülhet. Ott maradhatnak, és akár bele is fagyhatnak a vízbe.

Amíg a fagyos hajnalok visszaköszönnek és a madarak rovartápláléka gyér, bátran segíthetünk az állatoknak. Ha a hidegek elmúlnak és az igazi tavasz köszönt be, a legjobbat akkor tesszük, ha az etetés megszüntetésével természetes táplálkozásra késztetjük az állatokat. Ha az eleséget ugyanott helyezzük el a következő télen, a tollasokat esetenként viszontláthatjuk.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.