2021.05.09., vasárnap , Gergely

Fenntarthatóság

2021. április 11. vasárnap • 15:42

Megmentik a világ legnagyobb magvú növényét

A Lodoicea vagy coco de mer, magyar nevén tengerikókusz endemikus, azaz bennszülött, helyben élő és termő növényfaj a Seychelle-szigeteken. A botanikai ritkaságot a kihalás fenyegeti, de úgy tűnik, van remény, mert a helyiek összefogtak a megmentésére.

A 220 évig is elélő pálma akár 30 méter magasra is megnőhet és a világ legnagyobb és legnehezebb magjait termi.

fotó: pixabay.com

Nagy magok, nagy kockázat

tengerikókusz a Seychelle-szigetek 115 szigete közül csupán kettőn – Praslinben és Curieuse-on - nő természetes módon.A DIÓK LENYŰGÖZŐ, AKÁR 25 KILOGRAMMOS SÚLYÚAK ÉS FÉL MÉTER HOSSZÚAK IS LEHETNEK, ÍGY ÉVSZÁZADOK ÓTA VONZÓAK A TUDÓSOK, A TURISTÁK ÉS AZ ILLEGÁLIS KERESKEDŐK SZÁMÁRA EGYARÁNT.A dióhéj szuggesztív alakja miatt népszerű turisztikai ajándéktárgy, a belsejében található húsos magot pedig Kelet-Ázsiában értékesítik, ahol afrodiziákumnak tartják.

A túlszedés miatt napjainkra már csak 8000 vad, érett Lodoicea található, amelyeket ráadásul az erdőtüzek, kártevők és a klímaváltozás is veszélyeztet.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vöröslistájára is felkerült a faj, amelynek megmentése érdekében a természetvédők a szigetlakókhoz fordultak.

fotó: wikipedia

A védelmi programról

A Seychelle-szigeteki Alapítvány(SIF), a helyi Környezetvédelmi Minisztériummal (MACCE) együttműködve indította el a kezdeményezést. A program keretében a lakosokat felkérték, hogy coco de mer magokat ültessenek földjeikre.

A projekt célja a maglopás és a feketepiac felszámolása.1978 ÓTA A DIÓFÉLE KERESKEDELMÉT SZIGORÚAN SZABÁLYOZZÁK.Bárki, aki termel vagy a dióval kereskedik regisztrálnia kell a MACCE-nál. A kétlaki pálmák közül minden anyanövényt a GPS koordinátáikkal együtt nyilvántartanak. Még a szuvenír diókat is megszámozzák, amelyeket aztán 170–200 font (kb. 72.000-85.000 forint) között értékesítenek a turistáknak. Ezek a diók már nem életképesek, mivel a héjban lévő húsos magot előzőleg eltávolították. A projektben résztvevő lakosok legfeljebb öt magot ültethetnek. A SIF munkatársai meglátogatják a pályázó farmerokat, hogy felmérjék a termőterület méretét valamint a talajtípust, és arra is ügyelnek, hogy az ültetési hely ne legyen elérhető az illegális kereskedők számára.A DECEMBERBEN LEZÁRT PÁLYÁZATI IDŐSZAK VÉGÉN, A SZIGORÚ KRITÉRIUMOK ELLENÉRE IS 104 KÉRELMET KAPTAK, MINTEGY 422 DIÓRA.

Mivel maga a csírázási folyamat is több hónapot vesz igénybe, így a SIF munkatársai folyamatos utánkövetést is végeznek.A PROJEKT RENDKÍVÜL HOSSZÚTÁVÚ, HISZEN A KÖRNYEZETI FELTÉTELEKTŐL FÜGGŐEN AKÁR 50 ÉVIG IS ELTARTHAT A NÖVÉNY IVARÉRETTSÉGÉNEK ELÉRÉSE, AMIT A FARMEREK TÖBBSÉGE MÁR NEM FOG MEGÉLNI.Ennek ellenére a program nagyon népszerű a helyiek között, hiszen az ikonikus növény igazi turisztikai látványosság és megmentésével a biodiverzitás megőrzéséhez is hozzájárulnak.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.