Fenntarthatóság

Innováció

Mérlegre tették az állattenyésztés szerepét a gazdaságban is

A globális felmelegedés fő okának az autók és az ipar szennyezését, valamint az erdőirtást tartjuk, nem az állattenyésztést. Pedig az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai szerint ez a szektor évente 7,1 gigatonna C02-ot termel, amely az emberi eredetű kibocsátások 14,5 százalékának felel meg.

Az állattenyésztés, a feldolgozás, a szállítás, az ürülék bomlása, az emésztés folyamata jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Vajon lassulna-e, ha megszűnne a nagy tenyészállatok nevelése? Ezzel a témával foglalkozik Robin R. White, a Virginia Tech és Mary Beth Hall, az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatója. ők ketten amerikai viszonylatban állítottak fel egy hipotézist – írja a Népszava.

Az állatok nemcsak élelmet biztosítanak számunkra, tőlük származó számos terméket használnak fel enyvnek, kerámiákra, kozmetikai célokra, műtrágyának gyertyákra, finomított cukorhoz, textíliához… A lista hosszú, és megszüntetni egyik napról a másikra nem könnyű.

fotó:Pixabay

A kutatók kiszámították, hogy ma az Egyesült Államokban az állati eredetű táplálék adja a szükséges energia 24 százalékát, a protein 48 százalékát, a zsírsavak 23-100 százalékát, az aminosavak 34-67 százalékát. A káliumnak, egyes vitaminoknak és más szükséges elemeknek több mint a fele szintén állati eredetű. Pótlásukra növényi pótlást kellene találni. A kutatók mérlegre tették az állattenyésztés szerepét a gazdaságban is. Ez 1,6 millió munkahelyet és 31, 8 milliárd dollár exportot jelent.

A steak, a hot dog, a húsfalatok kivonása 23 százalékos hiányt jelentene, amit növényekkel, nagy részben, 77 százalékban kukoricával lehetne pótolni. Emiatt

a termelés struktúrája is változtatásra szorulna.

A hús hiánya vitamin-, ásvány- és zsírsav-hiányt is jelentene, amit szintén kompenzálni kellene.

Növényekkel végső soron mindent lehetne pótolni, de ez kihívást jelentene egy egész nép számára

– vonják le a következtetést a kutatók.

A tanulmány bírálói kifogásolják, hogy a kutatók nem foglalkoztak a metángázzal, holott Amerikában a szarvasmarha-tenyésztésben keletkezett metángáz-kibocsátás jóval meghaladja a tűréshatárt jelentő CO2 mennyiségét. A Carbon Balance and Management folyóiratban megjelent idevonatkozó tanulmány szerint a kérődzők által kibocsátott metángáz 11 százalékkal magasabb, mint ahogy eddig felbecsülték. Ennek jelentőségét mutatja, hogy egyes tudósok azt javasolják: genetikailag módosított marhákat tenyésszenek a metángáz-termelés csökkentésére.

agrotrend.hu / nepszava.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés