2021.05.09., vasárnap , Gergely

Fenntarthatóság

2021. május 04. kedd • 15:00

Mi az a polipropilén, és mire használják?

Röviden összefoglalva: a világ egyik leggyakrabban előállított műanyaga. De minek köszönhető a polipropilén töretlen népszerűsége, és milyen egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik? Cikkünkben körüljárjuk e speciális polimer „életútját”, emellett bemutatjuk, az ipar mely területein alkalmazzák. Tartson velünk!

A polipropilén történelme

A propilén egészen az 1950-es évek közepe/végéig csupán az olaj- és földgázüzemek hulladékterméke volt – de ekkor Giulio Natta kezei között új korszak nyílt a műanyaggyártásban. Polimerizálással felhasználhatóvá, sőt, sokoldalúvá tette a propilént, létrehozva a polipropilént

fotó: pixabay.com

Az így „született” anyag számos előnnyel rendelkezik, felhasználási köre a múlt század óta folyamatosan növekszik. Lássuk, mik ezek a jellemzők!

A polipropilén paraméterei

  • Magas hőtűrés – egyik nagy előnye abban rejlik, hogy olvadáspontja körülbelül 160 °C. E tulajdonságot többek között az élelmiszeripar aknázza ki, polipropilén tartályok felhasználásának formájában.
  • Ha már hő, említsük meg a napfényt is: bizonyos fokig ellenáll az UV-sugárzásnak is, így kültéri használatra is alkalmassá tehető.
  • Nemcsak a napot, de a külső behatásokat is jól bírja: kopástűrő, nehezen törik, szakad, emellett az ütéseket is állja. Előbbiek alapján nem is kérdéses, használatát miért preferálják különösen az autóiparban. Egyes esetekben akár a hagyományos festett felületek is kiválthatóak vele ebben a szektorban.
  • Ezzel pedig újabb ponthoz érünk el, ami a „színezhetőség”. Kiváló színtartó képességeinek köszönhetően anélkül adható hozzá pigment, hogy romlana az anyagminőség.
  • De amennyiben az igény a masszivitással szemben a lágyság, akkor könnyű, formálható csomagolóanyagok is készíthetőek belőle, például fóliák.
  • Vízálló, mert szerkezetének köszönhetően nem szívja fel a vizet – számos további mellett például emiatt sem teremt megfelelő táptalajt a gombák és baktériumok számára, amely szélesebb külső- és belső használatot tesz lehetővé.
  • Adhatóak hozzá további adalékok, amelyek meglévő tulajdonságait erősitik, esetleg újakat képeznek. Például rugalmassá, “gumiszerűbbé” tehető, de az UV állósága is javítható.
  • Ha már kémiai anyagok: a polipropilén vegyszerállósága nagyszerű, a szerves savaknak és a lúgok nagy részének kiválóan ellenáll, így pl. a legtöbb olaj és oldószer nem tud kárt tenni benne.
  • Végül, de nem utolsó sorban – talán legfontosabbként –, újrahasználhatósága kiemelkedő. A polipropilén egy  ún. thermoplaszt, tehát hő hatására olvad, formálhatóvá válik. A felolvasztott anyagból ezután műanyag pellet készíthető, amelyből bármilyen forma és tárgy újra létrejöhet. Ezt a fajta műanyagot szelektív hulladékgazdálkodás során nemcsak ipari, de lakossági vonalról is begyűjtik a megfelelő cégek, ezzel elősegítve a körforgást.

A polipropilén felhasználása

Fentiekből tehát tisztán látható, hogy – kis túlzással – legyen bármilyen elképzelésünk, az megvalósítható polipropilénből. A következőkben a fent emlegetett autó- és csomagolóipar mellett bemutatunk pár olyan ipari szektort, akik már felfedezték maguknak e sokoldalú anyagot.

Orvostechnika

Ellenállása, alakíthatósága miatt széleskörben alkalmazzák a gyógyítás és az orvostechnika területén. Megtalálhatjuk laborokban, tartályok alapanyagaként és eszközök alkatrészeiben is. Legismertebb felhasználása a nem felszívódó, Prolene varrat.

Háztartási termékek

Elég körülnéznünk otthonunkban, hogy polipropilén tárgyakat fedezzünk fel: játékok, táskák, konyhai eszközök, kulacsok, kupakok, tárolók, bútorelemek, de akár szőnyegek (!) is készülhetnek belőle.

Ruhaipar

Ha az előbb a szőnyegen meglepődött, itt egy még érdekesebb tény: ruhák is készülnek műanyagból. Vízlepergető, időtálló, és tartja a színét – sok tervező tehát szívesen dolgozik polipropilén szövettel, főleg a sportruházat területén. Szerencsére az utóbbi időben a divatipar is nagy örömmel használ újrahasznosított anyagokat, ezek közül népszerű választás az oly sokat emlegetett sokoldalú felhasználhatóság miatt a polipropilén.

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.