2022.12.08., csütörtök , Mária

Fenntarthatóság

2022. augusztus 28. vasárnap • 09:09

Miért nem szól augusztusban a kakukk?

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva augusztusban már nem hallhatjuk a kakukk jellegzetes hangját. S hogy miért? A kérdésre a válasz egyszerű: mert nagyon korai vonulók, már nincsenek itt.

A kakukk tavasszal korán érkezik, április elején már párba állnak a hímek és a tojók. A párkeresés időszakában nagyon gyakran hallatják hangjukat. Május első felében kezdik meg a tojásrakást. Amikor a szaporodás ideje elmúlik, a hímek már útra is kelnek Afrika trópusi részei felé. A tojók sem maradnak sokáig, csak addig, amíg lerakják tojásaikat más madarak fészkébe, ugyanis fészekparaziták.

A kakukkoknak tehát nem kell időt pazarolniuk sem a fészeképítésre, sem a fiókák felnevelésére. A tojók két sorozatban 10-10 tojást raknak. Mindegyiket ugyanannak az általuk kiválasztott madárfajnak (például nádiposzátának, nádirigónak stb.) a fészkébe rakják, de egyesével, azaz egy fészekbe csak egyet. Rendszerint olyan nádas élőhelyet választanak, amelynek közelében találnak fát. A fára kiülve figyelik az alkalmas fészkeket, ahová majd becsempészik tojásaikat. Ráadásul nagyon jól időzítenek, úgy, hogy az ő fiókájuk legalább egy nappal hamarább keljen ki, mint a gazdamadár fiókái.

Fotó: Palcsek István Szilárd

A galamb nagyságú kakukk jóval nagyobb méretű ugyan, mint a nádi énekesek, tojásai viszont kicsik és hasonló színűek, mint a gazdamadaraké. Utóbbiak ezért sajátjukként fogadják el a kakukktojást. Amikor azonban a fióka cseperedni kezd, kilökdösi a gazdamadár utódait, így egyedül neki jut minden táplálék. Előfordul, hogy két kakukk is ugyanabba a fészekbe csempészi bele egy-egy tojását, de ilyenkor is csak egy fióka nevelkedik fel, az erősebbik kilöki a gyengébbet.

A tojásrakás után, nyár közepén a tojók is útra kelnek. A fiatal madarak szeptemberig itt maradnak, megerősödnek, majd ők is elmennek. A kakukkok nem csapatos vonulók, egyesével indulnak telelőhelyeikre.

Megfigyelték, hogy a kakukkok nagy csavargók, főleg, amikor már túl vannak a párválasztás, szaporodás időszakán. Ilyenkor rövid idő alatt jelentős távolságokat tesznek meg, mivel semmi más dolguk nincs, mint a saját táplálkozásuk. Egy jeladós kakukk például egyhuzamban 1600 kilométert repült. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül is elsősorban a nádas területeken találkozhatunk kakukkokkal. A kardoskúti részterületen például a Sóstó-ér és a Kakasszéki-tavak környékén hallhatjuk hangjukat a tavaszi párkeresés időszakában.  

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.