2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Fenntarthatóság

2023. január 25. szerda • 18:20

Mikorra érkezik a pátkai víz a Velencei-tóba?

Elért már a pátkai tározó vize a Velencei-tóba? Mit mutatnak a statisztikák és mit mond a vízügyi tapasztalat? A tározó vízszintjének emelkedése továbbra is tart, de eláruljuk azt is, mikor érdemes lesni a vízszint mérőket - írják a feol.hu-n.

Január 23-án, a Vízügy hivatalos mérési statisztikája szerint 87-89 centiméterrel kezdte a Velencei-tó a pátkai víztározóból érkező utánpótlás fogadását. Január 25-én, szerdán 88 centimétert olvashattunk le az adatokból. A napi több centiméternyi eltérést az óránként közölt adatokban az aznapi szeles időjárás okozta, amely miatt a víz tömege folyamatosan változott a mérőszerkezet környékén. Ám ahogy később „kisimult” a felszín, úgy az értékek is. A Velencei-tó vízszintjének emelkedését már nagyon sokan várják, ám eddig a hétfői tározó-nyitás nem látszik az adatokban. Megkérdeztük hát a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, mi a tapasztalat, mikor lesz érzékelhető a víztározóból érkező víz miatti emelkedés? Az első plusz centit jelentő mennyiség vajon hány nap alatt ér oda Pátkáról, illetve az ígért 3 centiméternyi változást mikorra várhatjuk?


A pátkai tározó vízszintje szintén folyamatosan nő, így több lehet a leereszthető vízmennyiség is. Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Mint Csonki István vízügyi igazgató a feol.hu-nak adott válaszából  kiderült, érdemes türelmesnek lenni, már csak azért is, mert a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság január 23-án reggel a pátkai tározó I-es zsilipkapuját 5 centiméterrel nyitotta meg, s így kezdődhetett meg a tározó vízeresztése a Velencei-tó vízpótlása érdekében.

- A vízeresztés addig tart, míg a tározó vízállása eléri a 370 centiméteres minimális üzemvízszintet – árulta el az igazgató, ahogy azt is: a vízeresztés során másodpercenként 0,5 köbméternyi vizet engednek át a kapun. Ez tehát egy lassú folyamatnak tűnik.


A Velencei-tóba az elmúlt napokban csapadék is érkezett. Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A vízügyi igazgató hozzátette: a Velencei-tóba a pátkai tározóból pótolható víz - a tározó jelenlegi vízállására alapozva -  kb. 1 millió köbméter lesz. -

Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására a pátkai tározó vízszintjének emelkedése jelenleg is tart, így a minimális üzemvízszint feletti készlet, azaz a leereszthető víz mennyisége nőhet. A fenti vízmennyiség a tó vízszintjén mintegy 4 centiméter vízszintemelkedést eredményez, mivel 1 centiméter vízszintemelkedéshez 250 ezre köbméter vízmennyiség szükséges – tette hozzá, ahogy azt is: vízeresztés hatására a Velencei-tó vízállása 5-6 nap alatt emelkedhet 1-1 centimétert, amennyiben a vízgyűjtő területre nem hullik további csapadék.

A csapadék hatása további pozitív vízszintemelkedést eredményez. A zsilipkapu jelenlegi vízáteresztő intenzitásával  naponta 43 ezer köbméter víz ereszthető, így az 1 millió köbméter vízmennyiséget előreláthatóan három hét alatt lehet leereszteni.

agrotrend.hu / FEOL, S. Töttő Rita

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.