2022.06.27., hétfő , László

Fenntarthatóság

2021. december 08. szerda • 13:12

Mintha füle nőtt volna a fának

Talán a júdásfülgomba az egyik legkülönösebb haza gombafaj, amely nevéhez hűen tényleg egy fülkagylóra hasonlít leginkább. A bizarr külső azonban ehető gombát takar, amellyel télen is találkozhatunk.

Nevét – az alakján túl – azért kapta, mert gyakorta terem fekete bodzán, és úgy tartják, hogy Júdás, aki elárulta Jézust, egy bodzafára akasztotta fel magát szégyenében - írja a Turista Magazin. A néphagyomány úgy tartja, a gomba Júdás visszatért lelkét szimbolizálja, ami emlékeztet bennünket Júdás történetére.

Fotó: Adobe Stock

Létezik egyébként egy fa is, ami Júdásról kapta a nevét, a Júdásfa. Egy másik néphit szerint Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát, a fa mélyrózsaszín virágai Krisztus vérét szimbolizálják, lapos magvai pedig az árulásért kapott ezüstpénzeket. De vissza a júdásfülgombához, amit fafülgombának, fagombának vagy fülgombának is hívnak. A gomba a fák – főleg bodza, bükk, tölgy – törzsén élősködik. Csapadékos időszakban egész évben látható, de télen is találkozhatunk vele, a fagy sem tesz benne kárt.

Fotó: Adobe Stock

Ehető gomba, ásványi anyagokban – vasban, magnéziumban, kalciumban – gazdag, B-vitamin-tartalma is jelentős, és véralvadásgátló hatása is van. Tapintásra puha, belül kicsit kocsonyás, kívül porcos. Íze az nem nagyon van, de ezt az aprócska hibát remekül ellensúlyozza azzal, hogy szárítás és fagyasztás után, ha vizet vesz fel, gyorsan visszanyeri eredeti állagát. Leginkább levesekben használják, a kínai konyha nagy kedvence. A Távol-Keleten termesztik is.

Kevés fajjal téveszthető össze, de azért vannak hozzá hasonlóak, például a fiatal szalagos fülgomba, vagy a talajon növő, ehető barna csészegomba.

agrotrend.hu / Turista Magazin

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.