2021.12.06., hétfő , Miklós

Fenntarthatóság

2016. augusztus 30. kedd • 06:34

Mítosz, hogy a növekedés a legfőbb megoldás

Az erőforrások fenntartható használatára fókuszál a nemzetközi nemnövekedési konferencia, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg keddtől szombatig, ezúttal Budapesten. A nemnövekedés szakértői oly mértékben csökkentenék a termelést és a fogyasztást, hogy azok továbbra is hozzájáruljanak az emberi jólléthez, de javuljanak az ökológiai körülmények és erősödjön a globális egyenlőség.

A Corvinus egyetemen tartandó tanácskozásra több mint ötszáz elméleti és gyakorlati szakembert várnak, hogy megvitassák, "lehet-e, vagy egyáltalán akarunk-e állandóan növekedni egy erőforrásaiban korlátos világban". A nemnövekedés filozófiája "lerombolja azt a mítoszt, miszerint a növekedés a legfőbb megoldás korunk legtöbb gazdasági, társadalmi és környezeti problémájára”.

A nemnövekedés szakértői oly mértékben csökkentenék a termelést és a fogyasztást, hogy azok továbbra is hozzájáruljanak az emberi jólléthez, de javuljanak az ökológiai körülmények és erősödjön a globális egyenlőség. Olyan jövőért szólalnak fel, ahol a társadalmak fenntartható módon használják az erőforrásaikat; nyitott, lokalizált gazdasággal, egyenlőbb elosztással, demokratikus intézmények új formáinak megteremtésével.

A nemnövekedés filozófiája megkérdőjelezi, hogy a bruttó hazai termék (GDP) növelését univerzális politikai célként jelenítsék meg, és azt szeretné, ha a társadalmak visszafogottabb, fenntartható termelésre és fogyasztásra állnának át - olvasható a szervezők közleményében.

Nem csak vitákat és tudományos tanulmányokat írnak a kutató, hanem életmód alternatívákat is mutatnak ahhoz, hogy hogyan éljünk teljes életet. A konferenciával párhuzamosan szervezik meg a Budapesti nemnövekedési hét programjait: tíz helyszínen, száznál több eseményen az érdeklődők is megismerkedhetnek a nemnövekedés filozófiájával. A konferencia részletes programja a http://budapest.degrowth.org oldalon található.

agrotrend.hu  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.