2022.12.06., kedd , Miklós

Fenntarthatóság

2022. május 28. szombat • 16:03

Műanyag palackok úsznak a Balaton vízében, azt kérik, ne nyúljunk hozzá

Feltűnhetett többeknek, hogy a Balaton egyes kikötőiben, nádasai előtt üres műanyag palackokat látnak lebegni a vízen. Ebben az esetben viszont szó sincs környezetszennyezésről. Nem a szél hordta oda őket.

A palackok bójaként funkcionálnak, melyeket a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai helyeztek ki – írják a Facebook-posztjukban.

A bóják azokat a helyeket jelzik, ahová mesterséges aljzatokat (fa lapokat) helyeztek ki, hogy a rajtuk kialakuló algabevonatot tanulmányozzák. Kiválasztottak egy tucat balatoni kikötőt, amelyeken belülre és a hullámzásnak kitett külső részre is helyeztek ki aljzatokat. Azt szeretnék tanulmányozni, hogy az emberi jelenlét hogyan befolyásolja az algabevonat mennyiségét és faji összetételét. Kontrollként nádason belüli, illetve nádas előtti területeket is vizsgálnak. A bójákat a tervek szerint június végén – július elején gyűjtik majd be.

Az algabevonat vizsgálatával a víz szennyezettségét vizsgálják, más algaközösség található egy erősen szennyezett és egy jó állapotú vízben.

A tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet fő feladata az édesvizek környezettani kutatása. Vizsgálják a Balaton és vízgyűjtőjének élővilágát, annak változásait, életfolyamatait, anyagforgalmi sajátosságait.

agrotrend.hu / Kaposvár Most

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.