2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Fenntarthatóság

2023. január 24. kedd • 12:47

Nagyszámú kék galamb telel a Dévaványai-Ecsegi pusztákon

Mintegy 1500 kék galamb telel idén a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén. A madarak napközben a közeli gabonatarlókon táplálkoznak, az éjszakákat pedig a környező facsoportokban töltik.

A védett kék galambok a középhegységekben költenek, így az Alföldön csak az őszi-téli időszakban találkozhatunk velük, írta a Körös-Maros Nemzeti Park. Nyár végén, kora ősszel érkeznek, s rendszerint már februárban visszaindulnak költőhelyeikre. Legtöbbször fekete harkályok által vájt odúkban költenek, s évente akár 3-4 fészekaljat is felnevelnek.

Érdekesség, hogy már akkor lerakják következő tojásaikat, amikor az előző fiókák még ki sem repültek. Az utóbbi évtizedben a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén is költött néhány kék galambpár.

Fotó: Marik Pál

Főként növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. Költőterületükön szívesen eszik a bükkmakkot, tölgymakkot is, míg az alföldi tájakon pedig gyommagvakat és elszórt gabonaszemeket szedegetnek. Ők maguk is fontos részei azonban a táplálékláncnak, ugyanis a vándorsólymok és kerecsensólymok szívesen zsákmányolnak közülük.  

A kék galambok a parlagi galambokhoz hasonló testméretűek. Alapszínük kékesszürke, szárnyukon két kisebb, sötét sáv húzódik. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon jelenleg mintegy 1500 kék galamb tartózkodik. Több kisebb, 300-400 példányos csapatban mozognak.  

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.