2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Fenntarthatóság

2017. április 07. péntek • 15:52

Nehéz feladattal néz szembe az erdőgazdálkodás Somogyban

Kimerülőben vannak a talaj víztartalékai, az idei tavasz még nem hozott jelentős mennyiségű csapadékot.

Somogy hazánk legerdősültebb megyéinek egyike. A közel 200 ezer hektárnyi erdőterület legnagyobb része olyan termőföldön található, ahol csak a csapadékból származó vizet tudja hasznosítani. Ennek megfelelően aszályos időszakokban – mint például most is – jelentős kár érheti ezeket az erdőket és a vele gazdálkodó embereket.

– Jellemzően a síkvidéki erdeink környezeti adottságai változtak negatív irányba az elmúlt negyven évben – mondta a sonline.hu-nak Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. szóvivője. – Legmarkánsabban a tavaszi erdőalatti talajvízszint csökkent, ez kedvezett a cserebogárfélék elszaporodásának, mely az amúgy is aszályos években tovább csökkentette a fák vízfelvevő képességét, mivel a bogarak pusztítják a fák gyökérzetét.

A somogyi erdőgazdaság 2017 tavaszán több mint 500 hektáron végez csemeteültetést. Ezzel a munkával a jövőbe fektet be a cég, hiszen a jelenben elültetett csemetéket – fafajtól függően – akár négy erdészgeneráció is neveli, mire hasznosul valamennyi formában. – Sajnos az idei tavasz még nem hozott jelentős csapadékot – emelte ki Ihárosi Péter. – Azzal, hogy az elmúlt tél folyamán sem hullott nagyobb mennyiség, a talaj tartalékai jelentősen lecsökkentek, kimerülőben vannak. A száraz talaj pedig nem kedvez az eredésnek. Ráadásul a vízhiány miatt legyengült csemeték fogékonyabbak a betegségekre, károkozókra, s ennek megfelelően nagyobb arányban pusztulnak el. Ezek helyett is ültetnek az erdészek újabbakat, de az idő előrehaladtával ez egyre nagyobb többletköltséget jelent, mely a közvetlen hatás mellett – az erdőfelújítás elhúzódása miatt – közvetetten is hatással van a gazdálkodásra.

– Megállapítható, hogy a klímaváltozás az alsó erdőhatár elhelyezkedésének megváltozására gyakorolt hatásával az erdő létét már potenciálisan is veszélyezteti – hangsúlyozta a szóvivő. – A vízügyben és az agráriumban dolgozó szakemberek komoly összefogására van szükség a síkvidéki területek agro-ökológiai potenciáljának megőrzéséhez, javításához.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.