2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Fenntarthatóság

2019. február 13. szerda • 11:51

Nem érdemes elzárkózni a technológiai kihívások elől

A mezőgazdasági termelésnek jövedelmező és környezeti szempontból fenntarthatónak kell lennie.

- A digitalizáció széleskörű, gazdáink által rutinszerű használatához még sok akadályt kell legyőznünk - jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a PREGA Konferencia és Kiállítás beharangozó sajtótájékoztatóján, a Gyermelyi Zrt. székházában.


Szécsi Zoltán PREGA-nagykövet, Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója és Győrffy Balázs NAK-elnök - fotó: agrotrend.hu

- Arra kell ösztönöznünk a termelőket, hogy számolják ki, a beruházás milyen távon térül meg, hoz-e plusz jövedelmet. Felelős döntést ugyanis e mentén tudnak hozni. A jó példákat is be kell mutatni, legyenek azok akár hazaiak, akár külföldiek - hangsúlyozta a köztestület elnöke.

A kisebb területen gazdálkodó termelők és az idősebb gazdák csak ritkán mutatnak érdeklődést a precíziós gazdálkodás iránt.

A digitális, "okos" eszközök használata ma már olyan természetes, mint az étkezés vagy az alvás. A NAK elnöke szerint a fejlődés a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart sem kerüli el, bizonyos eszközök fejlettsége felül is múlja a civil életben alkalmazottakét:

az önvezető traktorok térnyerése például hamarabb várható, mint az önvezető gépkocsiké.

- Ma az agrárium előtt álló legnagyobb kihívás, hogy fenntartható módon legyen képes előállítani a szükséges mennyiségű és minőségű élelmiszert az egyre növekvő népesség számára - mutatott rá Győrffy Balázs.


Győrffy Balázs, Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár és Tóth Béla üzemlátogatáson Gyermelyben - fotó: agrotrend.hu

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szerint létkérdés az agrárium minél hamarabbi digitális átalakulása úgy, hogy a mezőgazdasági termelés jövedelmező és környezeti szempontból fenntartható is legyen. 

A jövő technológiáinak használatához képzésre és tudásra van szükség, mivel a magyar társadalom digitális világba való bevezetése kulcskérdés.

A gazdaság és a társadalom digitalizációra való felkészítésében a kormányzat a Digitális Jólét Programmal nyújt segítséget, az ágazati szereplők bevonásával pedig elkészült a Digitális Agrárstratégia. Ennek célja, hogy a mezőgazdasági termelők a mindennapi munkájuk során mind szélesebb körben használhassák az új technológiákat és az ezekhez kapcsolódó tudást.


A legfejlettebb technológiákat használják - fotó: agrotrend.hu

Az eseménynek helyet adó Gyemelyi Zrt. elnök-igazgatója, Tóth Béla elmondta: a vállalat felépítésénél figyelembe vették

  • a gazdaságos üzemméretet,
  • az ésszerűséget,
  • és a legfejlettebb technológiákat. 

Ezek előnyéből fakad, hogy biztosítható az egyenletes, jó minőségű végtermék - jelen esetben a tészta - fogyasztókhoz való juttatása. Gyermelyen a termelésben a digitalizációt és a robotikát, a termelésszervezésben és irányításban pedig a legkorszerűbb informatikai rendszereket alkalmazzák.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.