2022.05.25., szerda , Orbán

Fenntarthatóság

2021. szeptember 29. szerda • 08:56

Nemzetközi együttműködések segítik az élőhely védelmet

Az országok közötti együttműködés, a nemzetközi szintű programok és a tudás megosztása nélkülözhetetlen a természet megőrzéséhez és a biológiai sokféleség megóvásához - jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára Visegrádon, a ConnectGREEN projekt záró-konferenciáján.

Balczó Bertalan elmondta: a határon átnyúló együttműködések egyik legkiemelkedőbb példája és szimbóluma a nemrég létrejött Ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum. A több mint 10 éven át tartó közös munka eredményeként Európa legnagyobb védett területének számító bioszféra-rezervátum jött létre, melynek területe megközelíti az 1 millió hektárt - írta az agrártárca.

A helyettes államtitkár köszöntőjében kitért arra, hogy jelenleg is zajlik a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia előkészítése, amely a biológiai sokféleség megőrzése érdekében határozza meg a fő célkitűzéseket, valamint a hozzájuk kapcsolódó intézkedéseket a következő évtizedre vonatkozóan. A stratégia célja, hogy Magyarország élővilágának változatossága hosszú távon is fennmaradjon.

Fotó: Fekete István

Balczó Bertalan a konferencián felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország 10 nemzeti park igazgatósága vezető szerepet tölt be hazánk természeti állapotának, sokszínű élővilágának megőrzésében. Az aktív védelmi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években több mint 100 ezer hektáron javult az élőhelyek állapota, összességében mintegy 40 milliárd forint bevonásával. 

A Visegrádon zajló konferencián bemutatják a ConnectGREEN projekt keretében zajló, a Kárpátokban bekövetkezett legújabb környezeti fejlesztéseket, valamint felhívják a figyelmet az ágazatközi együttműködések fontosságára. A projekt célja főként a természetes élőhelyek védelme, ökológiai kapcsolatok megőrzése és az ökológiai folyosók kialakításával kapcsolatos tudásanyag bővítése.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.