2023.06.01., csütörtök , Tünde

Fenntarthatóság

2016. november 18. péntek • 12:14

Nordmann-fenyő: 23 euró métere

Idén ismét 24 -25 millió karácsonyfa fog a német otthonokban állni. Majdnem minden tartomány rendelkezik származási pecséttel, ami garantálja, hogy a fa a közvetlen környékről származik.

Két trend ismerhető fel: A németek szeretik a kisebb, 1,50 -1,75 m nagyságú fenyőket, és ezeknek hibátlanoknak kell lenniük. Míg a gyerekes háztartások 80 százaléka állít fát, addig az 1 és 2 személyes háztartások esetében már csak a háztartások fele.

Az ár ebben az évben is stabil marad. A tűlevelét nem hullató kaukázusi jegenyefenyő (nordmannfenyő) messze a legkedveltebb karácsonyfa – több mint 80 százalékkal – és méterenként átlagban 18-23 euróba kerül. Az ezüstfenyő ára 10-12 euró, a lucfenyő 6-8 euró.

A karácsonyfának a Német Erdővédő Szövetség (SDW) véleménye szerint nem kell optikailag tökéletesnek lennie, hanem környezettudatosan kell növekednie, ezért a környező erdőkből öko-tanúsítvánnyal ellátott karácsonyfa, vagy egy fa, ami a közvetlen közelünkben lévő erdőből származik, az ideális választás karácsonyra.

Fotó: Pixabay

Majdnem minden tartomány rendelkezik származási pecséttel, ami garantálja, hogy a fa a közvetlen környékről származik, így elkerülhető a szállítással járó felesleges károsanyag-kibocsátás. A termesztés típusa szerint is érdemes válogatni, és a környezetbarát karácsonyfa ültetvényeket támogatni. A bio termesztésben érdekelt gazdák a kultúráikat kézzel ápolják, vagy birkákat legeltetnek a területen, és lemondanak a gyomirtó szerekről.

Ráadásul a karácsonyfa vásárlása a helyi termelőktől vagy a közeli erdészettől mindig különleges dolog. Sok gazdaságban kínálnak forralt bort és mézeskalácsot, így a vásárlás az egész család számára élményt jelent. Az eladott fák kb. 4 százalékát vették az erdőgazdálkodás keretében közvetlenül az erdőből. A legtöbb fa, amely közvetlenül az erdőből kerül értékesítésre, lucfenyő, ezüstfenyő és erdeifenyő.

Ha már korábban kivágott fát választunk, akkor a vágás felületéről lehet felismerni, hogy a fa mennyire frissen vágott: ha a vágás felülete világos, akkor a fát nemrég vágták ki.

Az SDW a következőket javasolja, hogy lehetőleg hosszú ideig teljen örömünk a karácsonyfában:

A vágott fenyőfát a kivágást követően az ünnepig árnyékos helyen, egy vödör vízbe állítva, a hálóból kibontva, felállítva kell tárolni. Mielőtt a fa a szobába kerül, fűrészeljük le újra a vágás felületét, ezután tartóba illeszthetjük, amely tartalmazzon vizet, és egy evőkanál cukrot, vagy a virágok frissen tartásához használt készítményt. A fa tovább szép marad, ha lehetőség szerint a fűtőtesttől távol helyezzük el, és minden nap megöntözzük.

A földlabdás fenyőt már a szabadban is rendszeresen öntözni kell, csak röviddel szenteste előtt érdemes a szobába vinni. Helyezzük minél távolabb a fűtőtesttől, és továbbra is bőségesen öntözzük. Ha lehet, két-három nap múlva vigyük a fát újra a szabadba, és ültessük ki, mihelyt fagymentes idő van.

agrotrend.hu / proplanta.de

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.