2022.01.18., kedd , Piroska

Fenntarthatóság

2021. augusztus 12. csütörtök • 08:32

Nyolcvan négyzetkilométeres olajfolt úszik a Fekete-tengeren

Nyolcvan négyzetkilométerre terjedt ki egy olajfolt a Fekete-tenger orosz partvidékén, Novorosszijszk közelében - közölte az orosz tudományos akadémia, műholdfelvételekre hivatkozva.

A környezetszennyezés a hétvégén történt, amikor a görög zászló alatt közlekedő Minerva Symphony tartályhajó olajat vételezett a Kaszpi-tengeri Csővezeték-konzorcium Juzsnaja Ozerejevka-i tengeri termináljánál - írja az Infostart. A konzorcium, amely Kazahsztánból szállít olajat, hétfőn azt állította, hogy 12 köbméter olaj folyt ki 200 négyzetméteren, valamint hogy a szivárgást gyorsan megszüntették, és az nem jelent veszélyt sem az emberre, sem az élővilágra.

Fotó: iki.cosmos.ru

Az akadémia szerint viszont az olajfolt már vasárnap 19 kilométerre benyúlt a nyílt tengerre, és területe elérte a 80 négyzetkilométert.

Az AP az orosz média beszámolói alapján azt írta, olajnyomokat találtak a Fekete-tenger partján, a baleset helyszínétől 25 kilométerre nyugatra, valamint Anapa üdülővárosában a Fekete-tenger partjának északi szakaszán. Utóbbi helyről egy videó is befutott, továbbá kiderült, a vízen úszó gátakkal igyekszenek védeni a helyi delfinárium állatait.

Viktorija Abramcsenko miniszterelnök-helyettes utasította az állami környezetvédelmi felügyeletet (Roszprirodnazor), hogy mérje fel a baleset valós nagyságát és hatását.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.