2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Fenntarthatóság

2019. november 11. hétfő • 13:40

Ökofarm épült a sivatagban

Jordánia déli részén, a Wadi Rum sivatag közepén van egy permakultúra elvei alapján működő zöldellő biogazdálkodás, egy futurisztikus ökofarm.

Jordánia déli része, a Wadi Rum völgy olyan kietlen, mint egy holdbéli táj. Nem véletlen, hogy ezt a térséget a „Hold völgyének” is nevezik. Szűk szurdokok, gránit és homokkő hegyek, valamint vörös homokkal teli völgyek láthatók - írja az Impress Magazin.

Futurisztikus ökofarm a sivatag közepén - fotó: Impress Magazin

Zöldellő ökofarm a sivatag közepén

A kietlen sivatagi táj teljesen elhagyatott, nincs növényzet, az élet nyomai szinte teljesen eltűntek. Meglepő, de évek óta működik itt – mint egyfajta rejtekhelyen – egy zöldellő, ökológiai farm, ahol a permakultúra elvei alapján zöldségeket és gyümölcsöket termelnek, írja az amusingplanet.com.

Vízzáró réteg van a sivatag alatt

A Wadi Rum sivatag közepén 1986-ban hozták létre a 2000 hektáros, hatalmas ökológiai farmot. Azért tudtak itt kialakítani – egy ilyen speciális környezetben – mezőgazdasági farmot, mert a Wadi Rum sivatag alatt egy vízzáró réteg húzódik. A farm teljes vízellátását ez a vízforrás biztosítja.

A farm által termesztett növényeket olyan speciális öntözési technikákkal és mezőgazdasági módszerrel termesztik, amelyet állítólag az ókorban használtak az ősi egyiptomiak a nabateusok.

A nabateusok alapították Jordánia ősi, sziklába vájt városát, Petrát, akik az ókorban fejlett vígazdálkodással oázist hoztak létre a sivatag közepén. Földalatti csatornákból és víztározókból álló rendszerrel vezették a vizet városba.

Megterem itt a burgonya, gránátalma, paradicsom is…

A virágzó gazdaságot elsősorban a hidrológiai és permakulturális tervezés elveinek megvalósításával sikerült elérni.

Ez azt jelenti, hogy egymást támogató fajokat ültetnek egymás mellé, valamint pozsgás növényeket használnak földbevonatként, melyek nagyon kevés vizet igényelnek, és segítenek a homok megkötésében, valamint csökkentik a talaj hőmérsékletét is.

A farmon elsősorban zöldégeket, gabonaféléket és takarmányt termesztenek. Megterem itt a padlizsán, káposzta, füge, gránátalma, tök, burgonya és a paradicsom is.

Speciális víztárolás és öntözőrendszer

Az öntözővizet a 30-400 méter mélységben húzódó vízzáró rétegből nyerik, és a 78 hektáros kör alakú mezőkre permetezik, forgó öntözőfúvókákkal. Speciális műanyag „poli-alagutakat” is használnak a víz tárolására, és a szélsőséges sivatagi hőmérséklet kezelésére.

A módszer annyira hatékony, hogy Jordánia élelmiszerellátásának nagy része innen származik.

agrotrend.hu / Impress Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.