2022.09.27., kedd , Adalbert

Fenntarthatóság

2022. augusztus 10. szerda • 11:17

Orchideák nyílnak a viperák lakta kiskunsági gyepeken

A rákosi vipera egy ernyőfajnak tekinthető, mivel a megőrzésére irányuló védelmi intézkedések nem csak a viperának kedveznek, hanem az élőhelyén található más természeti értékek, például az orchideák hosszútávú megőrzéséhez is hozzájárulnak – írja honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Ahogy cikkükben fogalmaznak, az orchideák alkotják a növényvilág egyik legkülönlegesebb csoportját, többek között változatos megjelenésük, érdekes életmódjuk és virágaik szépsége miatt. Hazánkban is számos fajuk fordul elő, de legtöbb állományuk veszélyeztetett, főként az élőhelyek kedvezőtlen változása vagy eltűnése miatt. 


Fotók: Dr. Mizsei Edvárd

A rákosi vipera kiskunsági élőhelyein, a rotáltatott szarvasmarha legeltetésnek köszönhetően, a változatos szerkezetű homokpusztagyepeken és zsombékokkal tarkított lápréteken több mint tíz orchidea faj, összességében sok tízezres állománya él. Ezen fajok közül nagy számban fordul elő az agárkosbor, szúnyoglábú bibircsvirág, pókbangó, de a ritkább szarvas bangó és légybangó is megtalálható.

agrotrend.hu / BAON

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.