2022.01.19., szerda , Sára, Márió

Fenntarthatóság

2021. december 03. péntek • 13:44

Óriási melegrekordot hozott a tél Kanadába

A Vancouver környékén júniusban mért csaknem 50 fok után ez a 22,5 fok már nem is olyan meglepő.

Rekordmeleggel, 22,5 Celsius fokkal köszöntött be a tél a Kanada nyugati részén fekvő Brit Columbia tartományba - írja az Infostart.

A rekordhőmérsékletet az Okanagan régióban található, 33 ezer lakosú Pentictonban mérték. A város 250 kilométerre északkeletre fekszik Vancouvertől, amelynek környékén június végén 49,6 Celsius fokos rekordhőséget mértek.

A decemberi 22,5 Celsius-fokos meleg abszolút rekordnak számít helyi és országos szinten is, ezen a napon a korábbi legmagasabb hőmérséklet 11,2 Celsius-fok volt (2012-ben) Pentictonban, ahol a sokévi átlaghőmérséklet mindössze 3,4 százalék ilyenkor.

A Pentinctonban mért érték megegyezik a legmagasabb kanadai decemberi hőmérséklettel is, amelyet 1982. december 3-án rögzítettek az ontariói Hamiltonban, de Brit Columbia számos más városában és településén is helyi hőmérsékleti rekordok dőltek meg. Szokatlanul meleg a tél ezekben a napokban az Egyesült Államok északnyugati részén is, ahol decemberi hőmérsékleti rekordok dőltek vagy ismétlődtek meg olyan államok több pontján is, mint Washington, Montana, Wyoming vagy Észak-Dakota. A hőmérséklet helyenként 20 fokkal is meghaladja az ilyenkor szokásosat.

Fotó: wikimedia

Kanadai szakemberek szerint szeptember óta érkezik a meleg légáramlat a szubtrópusokról a térségbe. Az elmúlt héten a "légköri folyórendszer" húzta be a meleget Brit Columbia délnyugati részére, az Okanagan régióba.

November közepén hatalmas esőzés okozott természeti katasztrófát, utakat elsöprő áradást Vancouver környékén. Ezt a szélsőséges időjárást is a klímaváltozás számlájára írták az illetékesek. Közelmúltbeli tanulmányok közvetlen kapcsolatot találtak a klímaváltozás és néhány hőhullám között. A júniusi kanadai 50 fok körüli hőség a World Weather Attribution kutatócsoport megállapítása szerint "szinte lehetetlen" lett volna a globális felmelegedés nélkül.

Armel Castellan kanadai környezetvédelmi meteorológus szerint a szélsőséges időjárás összhangban van az éghajlatváltozás előrejelzéseivel. "Nem lesz mindig ilyen szélsőséges az időjárás. Lesznek hullámvölgyek, de ezeknek az eseményeknek a gyakorisága, kiterjedése és tartóssága tovább fog nőni az elkövetkező években és évtizedekben" – jósolta a szakember. A hőmérséklet a hétvégére várhatóan visszatér a "normális" szintre egész Okanaganban. Az előrejelzés szerint vasárnap Pentictonban hófúvás és –1 Celsius fokos hőmérséklet várható.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.