2022.05.25., szerda , Orbán

Fenntarthatóság

2018. április 24. kedd • 17:12

Őrzik a friss vetést a vadászok és gyérítik a vaddisznóállományt

Évről évre nagyon gondot okoznak a vaddisznók a mezőgazdasági területeken.

Mielőtt a kukorica kibújna, több társaság vadkár enyhítő vadászatot szervez. Így próbálják gyéríteni az állományt, ugyanis évről évre nagyon gondot okoznak főként a vaddisznók a mezőgazdasági területeken. Továbbá a vadászok őrzik is a friss vetéseket - írja a Somogy megyei hírportál.

- Egyre több vadászatra jogosult él azzal a lehetőséggel, hogy vadkár enyhítő vadászat formájában kedvezményesen ajánl vadászati lehetőséget

– mondta Kocsis László, a Déd és környéke Vadásztársaság vadászmestere. Nemesdéd környékén alkalmanként tíz ezer forintért lehet náluk vadászni vaddisznóra és gímborjúra a fegyvertartási engedéllyel és érvényes vadászjeggyel rendelkezőknek. 5500 hektáron gazdálkodnak, amelynek harminc százaléka erdő. Az elejtett vad a társasághoz kerül, amelyet aztán értékesítenek.

- A nagyvadállomány mértéke és az intenzív mezőgazdálkodás súrlódási pontja évről évre nagyobb. A saját tagjaink is kijárnak, de nem tudunk oly mértékben vadászni, hogy megfogjuk a vadkárt. A mi vadásztársaságunk esetében az éves működési költségünk egyharmada a vadkárra megy el – mondta el Kocsis László.

- Nagybajom és környékén jelenleg a kukorica vetések közepe felé vagyunk – mondta el Szabó Tamás.

A Magosz megyei elnöke szerint

a vadállomány túlszaporodása miatt biztos lesznek túrási károk, de javulást lát a hozzáállásban, együttműködést tapasztal a gazdák és a vadásztársaságok között.

Ez szerinte a vadászati törvénynek is köszönhető.

- Somogy megye a mezőgazdasági vadkár szempontjából, amelynek az értéke a tavalyi évben is meghaladta a négyszáz millió forintot, az egyik legfrekventáltabb időszakát éli áprilisban – tájékoztatott Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára. Ebben az időszakban vetik ugyanis a kukoricát, amely teljes tenyészidejét tekintve a legjobban vadkár érzékenyebb növény. Bár vetésterülete az elmúlt években jelentősen csökkent, 100 ezer hektárról 70 ezer hektárra, még mindig az ország legnagyobb kukoricatermelői közé tartozunk.

- A megye magas vaddisznó létszáma miatt indokolt a fokozott, túráskár elleni védekezés. Ez azt jelenti, hogy

mi vadászok a földhasználókkal együttműködve heteken keresztül töltjük kint éjszakáinkat, őrizve, őriztetve az elvetett magot, ellenkező esetben a disznók a vetőgép sorait követve kitúrják azt.

Egy átlagos tábla két és fél hét alatt kel olyan stádiumúra, ahol már érdektelen a vaddisznó számára – tette hozzá. 

Kemenszky Péter elmondta: a vadászok ilyenkor az eső gyorsító hatásán kívül abban bíznak, hogy a gazdák a vetés idejét minél jobban szinkronizálják. És azt követően újra aludhatnak éjszakánként.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.