2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Fenntarthatóság

2021. augusztus 27. péntek • 12:46

Óvatosságra int a katasztrófavédelem a mustgáz mérgezés kapcsán

Minden évben vannak halálos áldozatai a mustgázmérgezésnek, pedig szellőztetéssel és szén-dioxid-érzékelővel elkerülhető - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A közlemény szerint egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Ez önmagában nem mérgező, de mivel a színtelen, szagtalan gáz másfélszer nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt.AKI ILYEN HELYISÉGBE MEGY LE, RÖVID IDŐ ALATT OXIGÉNHIÁNYOS ÁLLAPOTBA KERÜL, AMELYNEK JELLEGZETES TÜNETE A SZÉDÜLÉS ÉS A FÁRADTSÁGÉRZET.Ezeket eszméletvesztés, végül fulladás követheti. Ezért fontos folyamatosan szellőztetni a pincét, és célszerű szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni - írták.

fotó: pxhere.com

Magyarországon évente mintegy ötvenszer riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, és az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton.

A SZÉN-DIOXIDDAL TELÍTETT PINCÉBE CSAK SŰRÍTETT LEVEGŐS LÉGZŐKÉSZÜLÉKBEN SZABAD BEMENNI, EZÉRT AKI MUSTGÁZZAL KAPCSOLATOS BALESETET ÉSZLEL, AZONNAL HÍVJA A 112-ES SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOT ÉS KÉRJE A TŰZOLTÓK SEGÍTSÉGÉT- szólított fel az OKF.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.