2022.05.25., szerda , Orbán

Fenntarthatóság

2016. július 14. csütörtök • 15:24

Parlagi sasokat mérgezett meg a hivatásos vadász és társa

Természetkárosítás és állatkínzás miatt kell hamarosan bíróság elé állnia egy hivatásos vadásznak és társának. A városföldi férfiak mérgezett tojással rókákat és parlagi sasokat pusztítottak el.

A két férfi ellen most emelt vádat a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség. A vádiratból kiderül, hogy a 39 éves városföldi férfi tanyájának környékén elszaporodtak a baromfit és egyéb háziállatot károsító dúvadak, rókák, ezért ismerősétől, az 55 éves városföldi hivatásos vadásztól kért segítséget.

A vadász 2015. február közepén olyan tojásokat vitt a tanyára, amelyekbe – az ismerőse tudtával – karbofuránt fecskendezett. Az idegméreg a szervezetbe kerülve különös szenvedést, fulladásos halált, pusztulást okoz. Forgalmazása és felhasználása 2008. óta tilos.

A vádlottak a mérgezett tojásokat a tanya környékén és a szomszédos dűlőben kirakták. A tojásokból egy róka evett, az állat sokat szenvedve elpusztult. Teteméből fogyasztott egy másik róka is, amely ugyanígy pusztult el. Ezután két parlagi sas is fogyasztott a megmérgezett rókák teteméből, amitől a fokozottan védett állatnak minősülő sasok is különös szenvedések után elpusztultak.

Az egyik parlagi sas jeladóval ellátott példány volt, a „Remény” névre hallgatott. A parlagi sasok európai állománya mindössze 220 pár, amelyből 150 pár él Magyarországon. A mérgezés következtében elpusztult két parlagi sas egy költőpárt alkotott, koruk alapján először fogtak volna költésbe. A kihelyezett mérgezett tojások környezetében abban az időben további 8, jeladóval ellátott parlagi sas is megfordult és táplálkozott, így az állomány fennmaradását veszélyeztették a vádlottak.

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfiakat természetkárosítással és több állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzással vádolja, amely a bűnhalmazat miatt 1-7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.