2021.09.27., hétfő , Adalbert

Fenntarthatóság

2021. augusztus 05. csütörtök • 11:33

Párzanak az őzek, vigyázzunk az utakon!

Július végén, augusztus elején indult az őzek párzási időszaka, ami nem várt veszélyeket rejt. Az autósoknak érdemes ilyenkor jobban figyelniük, mert nem ritka, hogy a vadveszélyes utakon őz, vagy szarvas bukkan fel egy kanyar, vagy egy bukkanó után.

– Idén egy súlyos és három könnyű sérüléssel járó ilyen közlekedési baleset történt a Pécsi, Mohácsi, Siklósi és a Szigetvári Rendőrkapitányság illetékességi területén. A fentieken kívül júliusig 56 esetben történt anyagi káros vadelütés a megyében. A legtöbb a Siklósi Rendőrkapitányság (16), a Pécsi Rendőrkapitányság (13) és a Szigetvári Rendőrkapitányság (11) területén – közölte a megyei rend­őrkapitányság sajtóosztálya, akik kérdésünkre azt is elmondták: a megyénkben a vadelütéses baleseteknek nem alakultak ki gócpontjai.

fotó: pixabay.com

A rendőrök tanácsa szerint a legjobb módszer a vadbalesetek megelőzésére a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzünk, adjunk hangjelzést, de ne rántsuk félre a kormányt, még ha így el is ütjük az állatot. Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be, tették hozzá a rendőrök. Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látunk az úton, hívjuk a 112 segélyhívó számot. Soha ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről a vadat; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigyük haza, az ugyanis lopásnak számít.

Mit tegyünk?

Ha megtörténik a vadgázolás amennyire lehet, félre kell állni az útból, felkapcsolni az elakadásjelzőt, és az autó mögött a szükséges távolságban kitenni a fényvisszaverő háromszöget, majd a rendőrséget kell értesíteni. Érdemes rendőrt hívni a helyszínre, attól függetlenül, hogy a vad elhullott vagy a baleset helyszínéről elment. A kiérkező baleseti helyszínelő lefolytatja az elsődleges intézkedéseket, illetve értesíti az illetékes vadásztársaságot.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.