2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Fenntarthatóság

2017. április 24. hétfő • 08:24

Példátlan kezdeményezés: el kell ismerni a Balaton önálló jogalanyi státuszát

„A fenntartható gazdálkodás emlegetése azonban mindaddig jámbor óhaj marad, amíg szükséges jogi alapjait meg nem teremtjük és nem emeljük törvényerőre ” - áll abban a felhívásban, amit a Föld napja alkalmából intéztek a Balaton önálló jogalanyi státuszát kezdeményezők az európai parlamenti képviselőkhöz, hazai és európai civil szervezetekhez, illetve balatoni szervezetekhez.

A Föld napja alkalomból a Budapesten, Sólyom László volt köztársasági elnök fővédnökségével tartott első világjogi konferencia szervezői és résztvevői felhívást intéztek a magyar és uniós Európai Parlamenti képviselőkhöz, hazai és európai civil szervezetekhez, illetve balatoni szervezetekhez, hogy elsőként, európai precedenst teremtve ismerjék el a Balaton önálló jogalanyi státuszát.

A felhívás így szól:

"Európa az ipari forradalom és a modernizáció úttörőjeként globális történelmi felelősséggel bír természeti erőforrásaink nem fenntartható használatának elterjedéséért, így e drámaian környezetfogyasztó folyamatok és trendek megfordítása is elsősorban Európa felelőssége.

Ahogy Európa nemcsak az európai emberekből és intézményekből áll, hanem a minket körülvevő és velünk sorsközösségben élő számos élőlény, tájegységeink alapját képező

megannyi ökoszisztéma velünk együtt alkotja Európát, így ezeknek a jogait is biztosítanunk és védenünk kell.

Saját életfeltételeink biztosításán túl azért is fontos ez, mert

emberhez igazán méltó életet csak világunk alapvető értékeit tisztelve élhetünk.

A természet alapvető érdekeit és jogait semmibe vevő iparosítás és bolygófogyasztói szemlélet az ökológiai rendszerek regenerálódását alapjaikban fenyegető környezeti károkhoz és gyökeres szemléletváltást sürgető globális válsághoz vezetett. A fenntartható gazdálkodás emlegetése azonban mindaddig jámbor óhaj marad, amíg szükséges jogi alapjait meg nem teremtjük és nem emeljük törvényerőre.

Az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott a globális felmelegedés, vagyis a légkör nem fenntartható használatának megállítása, különösen a párizsi klímacsúcs kapcsán, de vizeink nem fenntartható használata ehhez képest globális szinten kevesebb figyelmet kapott, pedig

vizeink integritását a földi élet megmaradása szempontjából nyilvánvaló prioritásként kellene kezelnünk,

pártpolitikai vitáktól független evidenciaként.

A természet jogi védelmével, jogainak elismerésével kapcsolatos kezdeményezések minden fontosságuk ellenére a nagyközönség és a döntéshozók számára általában túl absztraktnak tűnnek.

Jelen felhívásunk célja, hogy a mára szükségessé vált alapjogi szemléletváltás mindenki számára konkrét és személyes elkötelezettséggel járó formában öltsön végre testet, vízforrásaink elemi jogait az adott európai országban legkedveltebb tavakkal és folyókkal nevesítve.

Kezdeményezzük minden európai országban a legjelentősebb folyók és tavak önálló jogalanyi státuszának elismerését az adott ország megfelelő jogi fórumain és jogvédő szervezetein keresztül éppúgy mint az Európai Unió megfelelő közös fórumain, közös joganyagaiban, illetve jövőbeli jogharmonizációjában."

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.