2022.06.24., péntek , Iván

Fenntarthatóság

2022. március 06. vasárnap • 07:39

Példátlan tengervízszint-emelkedés várható

Korábban száz év alatt nőtt annyia a víz magassága, mint a következő harminc évben fog az előrejelzések szerint.

A tengerparti árvizek gyakorisága még viharok és heves esőzések hiányában is jelentősen megnő a közeljövőben a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) előrejelzése szerint, mivel a tengerszint 2050-ig átlagosan 25-30 centimétert emelkedik majd a Sky News cikke szerint.

A vízszintelőrejelzések általában 2100-ra fókuszálva mutatják be azt, mi várható a közeljövőben: a kutatók remélik, azzal, hogy megmutatják, már 2050-re milyen komoly lehet a helyzet, segíteni tudnak a helyi közösségeknek a növekvő vízszint okozta kihívésokhoz való alkalmazkodásban.

Nem egyedi a jelenség

"A változások lassúk és fokozatosak, de évtizedek múlva megfelelő intézkedések nélkül pusztítóvá válnának. Most kell elkezdenünk: azonnal cselekednünk és terveznünk kell a következő évszázadra, hogy katasztrófa nélkül élhessük meg ezeket a változásokat" - mondta Ilan Kelman, a University College London katasztrófákkal és egészségüggyel foglalkozó professzora.

Vikki Thompson, a Bristoli Egyetem tudományos főmunkatársa szerint az Egyesült Királyságban a következő harminc évben valószínűleg ugyanolyan mértékű tengerszint-emelkedés következik be, mint az elmúlt évszázadban, és ez a part menti áradások növekedéséhez fog vezetni. 2100-ra 50 centiméteres lehet a tengervíz szintjének emelkedése, bár területi különbségek elképzelhetők: Délkelet-Anglia érintettebb lehet például, mint Skócia.

Fotó: wikimedia

Most még tehetünk ellene

Az éghajlatváltozás a gleccserek és jégtakarók olvadása, valamint a felmelegedés következtében a tengerszint emelkedését okozza világszerte a víz térfogatának növekedése által. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy e változások némelyike évszázadokra vagy évezredekre visszafordíthatatlan. A tanulmány szerint azonban a felmelegedést serkentő anyagok kibocsátásának csökkentése csökkentheti a jövőbeli kockázatot.

A mostani extrém lesz az átlagos

"2050-re a mérsékelt árvizek - amelyek a mai időjárási, tengerszint- és infrastrukturális normák szerint jellemzően zavaróak és károsak - várhatóan több mint tízszer olyan gyakran fordulnak majd elő, mint ma" - mondta Nicole LeBoeuf, a NOAA nemzeti óceáni szolgálatának igazgatója. Ez azt jelenti, hogy egy olyan esemény, amely eddig két-ötévente következett be, egyes helyeken évente többször is bekövetkezik.

A globális átlagos tengerszint 1900 óta gyorsabban emelkedett, mint az elmúlt legalább 3000 év bármelyik évszázadában az ENSZ tudósokból álló nemzetközi csoportjának tavalyi megállapítása szerint. Ennek fő mozgatórugója legalább 1971 óta az ember.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.