2020.10.28., szerda , Simon, Szimonetta

Fenntarthatóság

2017. augusztus 28. hétfő • 20:06

Rendkívüli károkat okoztak az erdőtüzek

Az elmúlt öt évben nem okozott annyi kárt erdőtűz Spanyolországban augusztus közepéig mint idén - derült ki a spanyol agrárügyi, halászati, környezetvédelmi és élelmezési minisztérium (Mapama) internetes oldalán közzétett adatokból.

A jelentés szerint augusztus 13-ig a dél-európai országban

több mint 75 ezer hektáron pusztított erdőtűz.

Nagynak számító, azaz több mint 500 hektár meghaladó tűzeset pedig 15 volt.

Összehasonlításként a tárca felidézte, hogy tavaly tíz, tavaly előtt tizenhárom nagy tűzzel kellett megküzdeniük augusztus közepéig. Tűzesetek szempontjából a 2012-es év volt az elmúlt évtized legrosszabb éve: 30 nagy erdőtűz tombolt, 166 ezer hektárnyi zöldterületet elpusztítva. Idén eddig a legtöbb dolga Galíciában volt a tűzoltóknak az erdőtüzekkel, majd Asztúriában és Kantábriában.

A minisztérium tájékoztatása szerint

megelőzésre és oltásra ebben az évben 85 millió eurót (26 milliárd forint) költenek.

A tárca összesítésében még nem szerepel az idei eddigi legnagyobb erdőtűz, amelyet alig egy napja sikerült eloltani a Kasztília és Leónban található La Cabrera környékén, ahol mintegy nyolcezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

A spanyol minisztérium szerint az erdőtüzek 95 százalékát emberi gondatlanság okozza, így azok valójában elkerülhetők lennének.

Az Ibériai-félszigeten a nyári időszakban fokozott az erdőtüzek veszélye, júniusban, a Portugáliában pusztító hatalmas tűzvész 64 emberéletet követelt.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.