2022.12.06., kedd , Miklós

Fenntarthatóság

2016. október 17. hétfő • 07:42

Segítőtársak az eredményes vadászatban - most ismét versenyre keltek

Több szakmai szervezet is kimutatta, hogy a kutyák segítségével megkerített vad komoly vagyont, százmillió forintokban mérhető értékmentés jelent. Egyre többen, érzik azt, hogy fontos a tradíciók ápolása, a genetika megőrzése és egyáltalán fontos a jó vadászkutya. A legkiválóbb egyedeket felvonultató Országos Vizsla Főversenyt rendeztek a hétvégén Soponyán.

Az Országos Magyar Vadászkamara a vizsla fajták tartásának és vadászatra való kiképzésének, használatának ösztönzésére, legfőképpen a hagyományos vizslás vadászat sokszínűségének és kultúrájának népszerűsítése érdekében rendezte meg az újkori Országos Vizsla Főversenyt a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központjának területén.

Fotó: MTI

Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár az eseményen kiemelte, a vizslák, elengedhetetlen segítőtársaink az eredményes vadászatban. Főleg az apróvad vadászatban tapasztalhatjuk rendre, hogy nélkülük milyen sok vad megy veszendőbe. Nem véletlen, hogy több szakmai szervezet is kimutatta, hogy a kutyák segítségével megkerített vad komoly vagyont, százmillió forintokban mérhető értékmentés jelent. Az államtitkár hangsúlyozta, a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő, tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló parlamenti határozat kilenc őshonos magyar – 5 pásztor és 4 vadász - ebfajtát sorol fel.

Fotó: MTI

Szakmailag üdvözlendő, hogy nemzeti kincseink közé tartozó őshonos magyar ebfajták génmegőrzési célú fenntartása állami felügyelet alá kerül. Ugyanakkor fontos rámutatni, hogy a fajtaklubok továbbra is zavartalanul folytathatják eddigi munkájukat. Az állami fenntartású génmegőrzés célja, hogy a fajtákra jellemző legjobb felépítésű, egészséges, igazi munkakutyákat, mint állami nukleusz állományokat tartsunk fenn. Ennek egyik legfontosabb értékmérője a fajtára jellemző vadgazdálkodási feladatokban a munkateljesítmény számonkérése és követése - emelte ki Bitay Márton.

Fotó: MTI

A kontinentális vizsláink között büszkék lehetünk magyar vizsla fajtáinkra, manapság más országokban, akár tengerentúlon is találkozhatunk szép, egészséges és kiválóan dolgozó kutyákkal. A főversenyen a legkiválóbb egyedeket felvonultató vezetők és nagyszerű munkát produkáló tanítványaik voltak láthatóak.

Fotó: MTI

A korábban MAVOSZ által alapított Főverseny a legrangosabb hazai vizslás munkaverseny volt évtizedeken keresztül. Az OMVK szándéka, hogy - a MEOESZ-szel megkötött együttműködés alapján - fajtakluboktól függetlenül emelje ismét a legmagasabb szintre a vadászok vizslaversenyét. A verseny nemcsak hagyományokat támaszt föl: nem titkolt célja a 2021-es Vadászati Világkiállítás vadászkutyás rendezvényei között az egyik legrangosabb verseny nemzetközi környezetben történő felépítése. Erre a nemzetközi megmérettetésre – sok egyéb mellett – jól képzett és gyakorlott rutinos versenyzőkre és kimagasló minőségű vadászkutyákra van szükségünk.

agrotrend.hu / FM, OMVK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.