2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Fenntarthatóság

2023. január 24. kedd • 09:21

Siklós Gabriella: új csatorna épül a Velencei-tó vízpótlására

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint az elmúlt hetek esőzései sokat javítottak a tó vízállásán, de még így is messze van az ideális, 130 centiméter körüli magasságtól.

Két módon igyekszenek a szakemberek megemelni a Velencei-tó vízszintjét. Az egyik az, hogy a hétfőn a vízügyesek megnyitották a Pátkai-víztározó zsilipjét. Ez a víz meleg időjárás esetén alkalmatlan arra, hogy beleengedjék a tóba, mert akkor olyan rossz a víz minősége. Most azonban nem az, mert a víz rendkívül felhígult, és így beengedhető a Velencei-tóba kellemetlen következmények nélkül – mondta az InfoRádióban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A víztározó szintjét 370 centiméterig, a minimum vízállásig eresztik le. Ennél most 60 centiméterrel több van a tározóban, amit ha átengednek, akkor csaknem négy centiméteres vízszintemelkedést lehet elérni a Velencei-tóban. A szóvivő szerint ezek "hihetetlen nagy számok", mert ez csaknem egymillió köbméter vizet jelent.

Fotó: Facebook

Ezzel párhuzamosan a tó vízpótlásának érdekében, és azért, hogy a tározóban előforduló vízminőségi problémákat megkerüljék, egy úgynevezett megkerülő csatornát építenek, az odavezető vízkormányzó létesítmény kialakítását végzik el a következő napokban. Ez azt jelenti, hogy a vízgyűjtő területről a víz az új csatorna segítségével megkerüli a Zámolyi-víztározót, és a tavasszal lehulló csapadék közvetlenül bekerül a tóba.

Ez sokkal gyorsabb vízpótlást eredményez, és a víz minősége is megfelelő lesz. A munkálatokra a sok csapadék és a talaj felázottsága miatt van lehetőség.

Siklós Gabriella elmondta: az ideális vízállás a Velencei-tónál a szezon elejére 130 centiméter körüli lenne, de ettől még mindig messze vagyunk a mostani 87 centiméteres, illetve majd az új, 90-91 centiméteres vízállással. Továbbra is számítanak arra, hogy folytatódik a csapadékos idő, bár lehetnek olyan részei az országnak – elsősorban keleten –, ahol az esőzés már zavaró lehet a gazdáknak.

"Senki nem felejtheti el a tavalyi nyarat, hogy mekkora hiányunk volt a vízből. Most minden egyes cseppre szükségünk van" – mondta Siklós Gabriella. Hozzátette: ha a következő hónapok jóval csapadékosabbak lennének az átlagnál és a vízgyűjtőkre az átlagnál több eső hullana, akkor lenne esély arra, hogy a Velencie-tó elérje vagy megközelítse az ideális vízszintet.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.