2022.09.27., kedd , Adalbert

Fenntarthatóság

2022. augusztus 10. szerda • 11:54

Sósvízű medencébe viszik át a Szajnába tévedt fehér delfint

Kiemelték a Szajna egy zsilipjének meleg, poshadt vízéből az észak-franciaországi folyóba tévedt belugát, más néven fehér delfint, hogy egy tengerhez közeli sósvízű medencébe helyezzék át életének megmentése céljából.

A kényes mentőakciót éjszaka hajtották végre. Nehezítette, hogy szárazföldi járművel nem megközelíthető a Saint-Pierre-La-Garenne-nél lévő zsilip, amelynek vizében az állat tartózkodott. Valószínűleg beemelték egy bárkába, majd onnét egy teherautóra kerül, amely elviszi a négyméteres, nyolcmázsás belugát egy sós tengervízzel teli medencébe a normandiai tengerparton.


Állatorvosok dolgoznak a kiemelt fehér delvin körül. Fotók: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

A terv az, hogy az alultáplált, veszélyesen lesoványodott és vélhetően beteg delfint addig kezelik a sósvízű medencében, amíg helyre nem áll az egészsége, majd visszaengedik a tengerbe – közölte a Sea Shepherd France természetvédelmi szervezet.

A belugát a múlt héten vették észre a Szajnában, és már félúton volt Párizs felé, amikor a hatóságok bezárták egy zsilipbe. Egyelőre nem tudni, hogy a sarkvidéki vizekhez szokott fehér delfin miért távolodott el ilyen messzire természetes élőhelyétől. Mindenesetre a természetvédők remélik, hogy a beluga nem jut olyan sorsra, mint a kardszárnyú delfin, amely májusban ugyancsak felúszott Szajnába, majd elpusztult, mielőtt kimenthették volna a folyóból.

A Sea Shepherd hatalmas és kockázatos műveletnek nevezte a kiemelést, amelyet azonban muszáj volt megkísérelni, mert az állat különben elpusztulna a Szajnában. Szakértők az étvágytalanság miatt azt gyanítják, hogy a táplálékot megtagadó delfin beteg, de bizakodnak a sikerben, mert az elmúlt napokban jól reagált a vitaminkoktélra és az antibiotikumokra. Majd a sósvízű medencében dől el, hogy kezelhető vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved-e.

 

A hőség miatt a mentést az esti órákban hajtották végre, és szállítás közben is védik a kiszáradástól. A mentőakció előtt állatorvos vizsgálta meg a delfin vérét és légzését, hogy egyáltalán szállításra alkalmas állapotban legyen a legyengült állat.

Szakértők szerint ez a második alkalom, hogy beluga tévedt a francia partokhoz. 1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában.

agrotrend.hu / BAON

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.