2020.03.31., kedd , Árpád

Fenntarthatóság

2020. február 25. kedd • 18:01

Szelektív kukába kerülhet a zöldhulladék?

Röszkén is szelektív kukákat kapnak az érvényes hulladékszolgáltatási szerződéssel rendelkező lakosok. A gyűjtőedényeket kötelező átvenni, ezekben fém, papír, műanyag csomagolási hulladék gyűjthető. Akinek már van szelektív kukája, azt teheti bele ezentúl a zöldhulladékot.

Tavaly augusztusban írta meg lapunk: a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társu­lás 28 településen összesen 52 ezer különböző méretű szelektív hulladékgyűjtő edényt oszt majd ki, ezek váltják a sárga zsákos hulladékgyűjtést. Röszke is beszerzett a pályázat útján új, szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló sárga kukákat, ezeket márciusban osztják ki a falu lakosságának – tudtuk meg a röszkei önkormányzat tájékoztatásából - írja a delmagyar.hu.

fotó: pixabay.com

A gyűjtő­edé­nyeket a sportcsarnok előtti parkolóban osztják március 20-án 12 és 18 óra, 21-én 10 és 16 óra, 27-én 12 és 18 óra között. A fent megjelölt időpontokban az osztás a készlet erejéig biztosítható, ami körülbelül 350 edényt jelent naponta. A részletekről minden olyan lakos értesítő levelet fog kapni, aki rendelkezik érvényes hulladékszállítási szerződéssel.

Fontos tudni, hogy a kukákat az érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkezőknek kötelező átvenniük – ha valaki akadályoztatva van az átvételben, meghatalmazással veheti át helyette más.

Akinek már van szelektív gyűjtőedénye, annak azt visszaszolgáltatni nem kell, megmaradhatnak a zöldhulladék gyűjtésére. Az új gyűjtőedények osztásakor kapni fognak használóik egy, a zöldhulladék gyűjtésére vonatkozó matricát.

Ezt kell majd felragasztani a jelenleg használt szelektív kukára, mégpedig a most rajta lévő sze­lektív matricára.

Az új szelektív gyűjtő­edény­ben papír, műanyag, fém csomagolási hulladékot lehet el­helyezni – a gyűjtés módjáról részletes tájékoztatót is ad majd a szolgáltató, amikor az edényeket kiosztják. Vegyes hulladékot és üveget tilos a szelektívbe rakni, üveghulladékot az újonnan kialakított gyűjtőszigeteken, vagy a hulladékudvarban helyezhetnek el a röszkeiek.

A szelektív hul­­ladék gyűjtési ideje nem változik, marad a szokásos rend. Ha többlet szelektív hulladék keletkezik, azt átlátszó zsákban az edény mellé lehet helyezni, vagy elvihetik a hul­la­dékudvarba is.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.