2022.12.06., kedd , Miklós

Fenntarthatóság

2016. szeptember 06. kedd • 09:02

Szeptember elsejétől elindult a vadászidény

A Mecsekben elsősorban nagyvadvadászatra nyílik lehetőség. A túrázók, erdőjárók számára fontos figyelmeztetést tett közzé a Mecsekerdő Zrt.: a társaság részleges erdőlátogatási tilalmat rendelt el több területen.

Augusztus 31-től szeptember 30-ig, mindennap 16 és másnap reggel 8 között tilos a Szigetvári Erdészet sasréti és szentegáti vadászterületén, a Sásdi Erdészet nagymátéi és kisvaszari vadászterületén, az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi, továbbá a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei vadászterületén tartózkodni. A korlátozás a szeptemberben kezdődő vadászati főidény miatt, baleset megelőzési és a gazdálkodást egyéb módon befolyásoló okok miatt szükséges. Az érintett erdőterületekről térkép is rendelkezésre áll a Mecsekerdő honlapján, de a főbb erdei utak mentén is helyeztek ki figyelmeztető táblákat.

A Mecsekben elsősorban nagyvadvadászatra nyílik lehetőség: szabad területen: gím- és dámszarvas (csak korlátozottan), őz, vaddisznó, kertben pedig gímszarvas, őz, vaddisznó és muflon lőhető. Emellett lehetőség van róka és aranysakál vadászatára is.

A Zrt. Baranya megye egyik legnagyobb vadgazdálkodója, mintegy 31 700 hektár nagyságú vadászterületen évente körülbelül 2100–2400 nagyvad elejtésére van lehetőség. A Zrt. honlapján részletes leírás van arról, milyen feltételek mellett milyen szolgáltatásokat kínálnak, így ezek tudatában lehet jelentkezni a vadászatokra. A jelentkezőkkel szerződést kötnek. Külföldiek is jelentkezhetnek, de vadászni csak a magyar törvények szerint lehet, bérvadászatot folytatni pedig csak vadászjegy, biztosítás és szerződés birtokában. A kilövések döntő többségét vendégvadászok ejtik el, a személyzet csak a szükséges selejtezéseket, vadkárelhárítást végzi el.

Két éve a szeptemberi szarvasbőgés idején egy hónap alatt negyvenkét esetben kerülhetett sor tíz kilogrammnál nagyobb súlyú gímszarvasbika trófeájának bírálatára. A kormányhivatal közlése szerint erre akkor már öt éve nem volt példa. Sőt, Baranya büszkélkedhetett azzal is, hogy abban az évben az országban a legnagyobb súlyú, 16,34 kilogrammos és legnagyobb bírálati ponttal rendelkező gímszarvas trófeája is a megyéből, az Ormánságból került ki.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.