2022.09.29., csütörtök , Mihály

Fenntarthatóság

2022. január 05. szerda • 14:25

Szirmot bontott a Villányi-hegység egyik „sztárja”

Ez a bájos kis virág szerepelt már kétforintos hátlapján, napjainkban a villányi borok védjegyeként tűnik fel a palackcímkéken. Egy friss fotó szerint pedig a januári „tavaszban” virágba borult egyetlen magyarországi élőhelyén.

Sinkóné Décsi Erzsébet hobbija a védett növények fotózása - írta a Turista Magazin.Január első napjaiban a tavaszias idő csalta ki a Villányi-hegységbe, ahol enyhe időjárás esetén már januárban kivirágozhat a magyar kikerics, mely a kikericsfélék családjába tartozik, és a tudományos keresztségben a Colchicum hungaricum nevet kapta. A virágzó fokozottan védett növényről egy fotót is megosztott velünk:

Fotó: Sinkóné Décsi Erzsébet

A nyugat-balkáni elterjedésű növény az országban egyedül a Villányi-hegység legmagasabb hegyén, a Szársomlyón él, emellett Horvátországban ismertek kisebb populációi. A kikericsek fehér, halványlila vagy rózsaszínes virága általában január-februárban nyílik, de enyhébb időjárás esetén már decemberben is lehet virágzó egyedeket találni. Rokonaihoz hasonlóan ez a növény is mérgező, ezt az állatok is jól tudják, épp ezért legelés közben elkerülik. A magyar kikerics 1867-ben felfedezett élőhelyét már 1944-ben országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították.

A magyar kikerics Magyarországon fokozottan védett növény, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.