2022.10.04., kedd , Ferenc

Fenntarthatóság

2022. augusztus 13. szombat • 13:00

Szivattyúzással és drónokkal is megpróbálják újjáéleszteni a Sajót

Próbaszivattyúzást indítottak a szlovák környezetvédelmi szakemberek az alsósajói szideritbányában, hogy csökkentsék a folyó szlovákiai szakaszán történt ökológiai katasztrófa következményeit.

Az élettelenné vált folyó helyzetén miskolci szakemberek is próbálnak segíteni, akik az elárasztott bányavájatokat egy távirányítású, víz alatti drónnal vizsgálták meg.


Fotó: MTI/Komka Péter

A Sajó szlovákiai szakaszán az idén februárban történt természeti katasztrófa pusztításait a mai napig nem sikerült megszüntetni. A vörös színűre festett folyó élővilága szinte teljes egészében kihalt. A pusztítást a Rozsnyótól északra található alsósajói szideritbányából kiáramló szennyvíz okozta. A tavaszi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

Bár a szlovák környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium, valamint a Vasércbányák Állami Vállalat szakemberei az elmúlt hónapokban több óvintézkedést is tettek a bányából kiáramló víz minőségének javítására és a szennyeződés csökkentésére, még sok időre és anyagi ráfordításra van szükség ahhoz, hogy a bánya közelében kanyargó Sajó vize megtisztuljon. Az eddigi óvintézkedéseknek köszönhetően már kevesebb szennyeződés jut el a folyó medrébe, de a szakemberek szerint továbbra is aggasztó a helyzet.

A hét elején a szlovák környezetvédelmi minisztérium emberei próbaszivattyúzást indítottak a az alsósajói szideritbányában, hogy kísérletet tegyenek a bánya mélyebb rétegeiből származó, sok ásványi anyagot tartalmazó víz eltávolítására. A Vasércbányák Állami Vállalat pedig a Kassa Megyei Önkormányzattal szerdán egy víz alatti feltérképezést is végrehajtott. A szennyezett vízből és az abból az elmúlt hónapok során kialakult, nedves salakra hasonlító anyagból több mintát vettek, a kutatásban részt vevő miskolci szakemberek pedig az elárasztott bányavájatokat egy távirányítású, víz alatti drónnal vizsgálták meg.

Papp Richárd Zoltán, a miskolci egyetemmel együttműködő Unexmin Georobotics szakembere az Új Szó napilapnak elmondta, hogy
Inforádió élő adás - Kattintson ide, hallgassa most!

    a feltárás egy, a mostaninál jóval nagyobb robotos küldetés végrehajtásához volt szükséges.

„A merülés során nagyjából 70 méteres mélységbe küldtük le a drónt, hogy felmérjük az akna állapotát, az ott található vízminőséget, a látási viszonyokat, az elakadási lehetőségeket és minden olyan tényezőt, amelyek a nagyobbik drónnak problémákat jelenthetnek. Ha sikerül megtalálni a szennyeződés forráspontjait, akkor vagy kiemelnénk, vagy pedig kármentesítő anyagokkal semlegesítenénk azokat. Az engedélyeztetés után a folyamatot néhány napon belül le tudjuk bonyolítani” – közölte a lappal Papp Richárd Zoltán.

A rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal közben úgy tájékoztatott, hogy ötvennel több kút vizének minőségét fogják rendszeresen ellenőrizni a Sajó mentén. A minták alapján a szakértők megállapíthatják, hogy kerül-e és ha igen, milyen körülmények között szennyezés a Sajóból a kutakba. Ha az értékek túllépik a megengedett határokat, a hivatal azonnal további intézkedéseket léptet életbe.

agrotrend.hu / Infostart, Kiss Balázs (Pozsony)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.