2023.01.31., kedd , Marcella

Fenntarthatóság

2022. március 24. csütörtök • 12:20

Szlovák-magyar együttműködés született a kék vércse és a túzok megőrzéséért

Szlovák-magyar együttműködés indult két veszélyeztetett madárfajunk, a kék vércse és a túzok megőrzéséért.

A projekt Magyarországról és Szlovákiából két társfinanszírozó hozzájárulásával, hét kedvezményezett közös munkájaként valósul meg Szlovákiában egy, Magyarországon pedig négy különleges madárvédelmi területen idén február 1-jétől 2027. április 30-ig - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) csütörtökön az MTI-vel.

fotó: madarles.hu

A Steppe on border LIFE projekt fő célja a túzok és a kék vércse kedvezőtlen helyzetének javítása elsősorban az intenzíven használt mezőgazdasági területek gyepterületekké alakításával. Ez javítja mind a táplálkozás, mind a költés és fiókanevelés feltételeit.

A projekt azon élőhelyek javítására összpontosít, ahol mindkét faj előfordul, különösen a határ menti régióban. A pályázat az Európai Unió támogatásával, ötéves időtartamban valósul meg.

A kék vércse és a túzok állománya az elmúlt 40 évben 30 százalékkal csökkent Európában, egyes régiókban pedig az eltűnés veszélye fenyegeti. Az élőhelyvesztés és alacsony szaporodási siker mindkét faj számára kritikus veszélyeztető tényező.

A projekt logójának megtervezésére nyilvános nemzetközi pályázatot hirdettek.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.