2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Fenntarthatóság

2019. június 23. vasárnap • 12:13

Szúnyogok elleni védekezés vegyszer nélkül

Kerti dísznövényekkel is védekezhetünk a vérszívók ellen.

A nyár a kerti munkálatok, a szabadban töltött pihenés, a nyitott ablaknál alvás, a koraesti sütögetések ideje, de a jelenlegi szúnyog invázió élvezhetetlenné teszi ezeket a tevékenységeket. Főleg koraeste, szinte lehetetlen úgy eltölteni kint akár csak egy pillanatot, hogy az embert ne marnák össze a vérszívók, amik a viszketésen felül komolyabb problémákat is okozhatnak.

Néhányan önmagukat kezelik különböző szúnyogriasztó készítményekkel, illetve sokan a környezetükben próbálják írtani a szúnyogokat, ám ilyenkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy

sokszor ezek az óvintézkedések nem csak a kellemetlen vérszívókra, hanem a hasznos rovarokra, beporzókra is hatással lehetnek.

Az alábbiakban olyan alternatív, vegyszer nélküli szúnyogriasztó lehetőséget mutatunk meg, amellyel nem csak a vérszívók távolmaradása miatt lesz kellemesebb az udvaron tartózkodás, de még szebbé is tesszük velük környezetünket és a beporzóknak is kedvezhetünk, néhány pedig a konyhában is felhasználható.

Íme tíz kerti dísznövény, amely számunkra szép és jó illatú, de a vérszívók menekülnek tőlük.


fotó: pixabay

Levendula

Ezernyi jó tulajdonsága van közkedvelt virágunknak, többek közt ismert tény róla, hogy kiváló molyűző. A molyokon kívül azonban a legyeket, szúnyogokat is távol tartja. Napfény, kevés víz, s máris búcsút inthetünk a kellemetlen vendégeknek.

Citromfű

Friss, citromhoz hasonlító illatát mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát onnan, hogy a citromfű a leggyakrabban használt természetes összetevő a szúnyogriasztókban.

Azt már kevesebben tudják, hogy az élő növény is hatékony a kártevők ellen. Ültessünk kis cserépbe és tegyük az ablakba, teraszra, de levelét tenyerünkben összedörzsölve, magunkra oszlatva is alkalmazhatjuk. Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.

Bársonyvirág, vagy büdöske

A bársonyvirág elnevezést finom tapintású szirmai miatt, a büdöske nevet pedig igencsak kellemetlen illata miatt kapta a virág, ami jó szolgálatot tehet nekünk a szúnyogok ellen, hisz épp úgy, ahogy mi nem bírjuk, a rovarok sem kedvelik a büdöske illatát. A benne található vegyület a rovarirtók egyik alapanyaga. Kiváló terasznövény. Cserepekbe ültetve remekül mutat majd, vidám színével feldobja a környezetét, a szúnyogokat pedig távol tartja.


fotó: pixabay

Muskátli

Hasonlóan jó szolgálatot tehet nekünk a muskátli is. Balkonnövényünk csodásan pompázik nekünk a teraszon, az ablakban, s bónuszként távol tartja a darazsakat, szúnyogokat is.

Macskamenta, csobormenta, borsmenta

Mi emberek nagyon kedveljük a menta illatát, de a rovarok nem. Erős rovartaszító növények, így a mentafélék is kiválóan alkalmasak arra, hogy távol tartsák a repülő betolakodókat. Akaszthatunk kisebb csokorban az ablak, ajtó köré, de ültethetünk is belőle cserépbe. Egyiket sem bánjuk meg.

Bazsalikom

Fűszernövényként él a köztudatban, előszeretettel használjuk olasz ételek ízesítésére, azonban az ablakpárkányra cserepekben elültetett egy-két csokor bazsalikomot nem csak az ételeknél tudjuk majd használni. Erős illatú növény, aminek hatása morzsolás nélkül is érződik, így a rovarokat távol tartja.

Rozmaring

A rozmaring is ismert fűszer és gyógynövény. Minden része kifejezetten aromás illatú, amit a rovarok nem kedvelnek. Kerti sütögetések alkalmával a szárnyas hús ízesítése mellett a tűzbe is dobhatunk egy-egy ág rozmaringot, illata a füst közelében biztosan távol fogja tartani a szúnyogokat.


fotó: pixabay

Körömvirág

A körömvirág sokféleképpen használt gyógynövény. Nagyszerű választás a szúnyogok visszaszorítására. Ez a virág is tartalmaz olyan vegyületet, ami számos rovarriasztóban megtalálható, egyedi aromája van, amit a szúnyogok visszataszítónak találnak. A kis színes virágok egyébként szépek, és remekül mutatnak bármilyen virágágyásban. Érdemes az otthon köré ültetni, s a szúnyogok kevésbé akarnak majd közelebb merészkedni.

Kakassarkantyú, szúnyogűző

Már a neve is sokatmondó! Igénytelen, egynyári balkonnövény, jól kombinálható vidám színű virágokkal, de akár magában is mutatós. Leveleinek citrusos illata van, ezzel tartja távol a szúnyogokat.

Dohányvirág

A pillangók kedvelik, a szúnyogok viszont messziről kerülik a fehér, rózsaszín vagy lila színű, csillag formájú szépséges dohányvirágot, ugyanis erős illatukat nem bírják a vérszívók.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.