2020.06.04., csütörtök , Bulcsú

Fenntarthatóság

2018. augusztus 31. péntek • 10:32

Technológiai újítások kellenek a vízhiány megoldására

A Magyarországon létrejövő 200 millió eurós vízügyi alap jellemzően magyar startupok technológiai újításait támogatja.

Ezek a technológiai újítások gyorsítják a vízügyi projektek megtérülését, javítják a tőkehatékonyságot és lerövidítik a beruházások idejét, tehát valószínűsíthető, hogy ez a 200 millió eurós befektetés növelni fogja a tőkeáramlást a vízipar felé - fűzte hozzá Kőrösi Csaba a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A vízválság mértéke évről évre nő, mielőbb meg kell találni a probléma megoldását - fotó: pixabay.com

Évente 600 milliárd dollár befektetésre lenne szükség a víziparban ahhoz, hogy 2030-ra meg lehessen állítani a vízválságot - írja az MTI.

Kőrösi Csaba elmondta: elsősorban a mezőgazdaság vízhatékonyságának javítására lenne szükség, mivel a világban a víz 70 százalékát a mezőgazdaság használja és ennek 10 százalékos csökkentésével a megmaradt vízmennyiség elegendő lenne a városok hiányzó vízellátásának pótlására.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön Stockholmban a Víz Világhétén tartott beszédében jelentette be, hogy Magyarország közel 200 millió eurós vízügyi alapot hoz létre, ezzel hívta fel  a figyelmet a vízügyi befektetések növelésének fontosságára annak érdekében, hogy mielőbb megoldást találjanak a fenyegető vízválságra.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.