2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Fenntarthatóság

2022. december 06. kedd • 16:52

Téli erdőbejárások Vátyon-pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén alföldi viszonylatban jelentős erdőterületek vannak, melyek zöme a Geszthez tartozó Vátyon-pusztán található. Ezek a két világháború között telepített erdők őshonos fafajokból állnak.

Fő fafajuk a kocsányos tölgy, de a hazai nyarasok, magas és magyar kőrises erdőtagok többfelé meghatározók - írta a Körös-Maros Nemzeti Park. Az erdők rendszeres téli bejárása a fontos feladat és a biotikai adatgyűjtések lényeges mozzanata.

A lombjukat vesztett erdőkben ilyenkor kerülhetnek elő például olyan madárfészkek, melyekről eddig nem volt tudomásunk. Több esetben sikerült ilyen alkalommal eddig ismeretlen fekete gólya, darázsölyv vagy héja, sőt akár rétisas fészket is felfedeznünk.

Fotó: Biró István

Különösen izgalmas és érdekes információkat biztosító körülmény, ha a tájat hó borítja. Ilyenkor ritkán szem elé kerülő emlősök hátrahagyott nyomaiból következtethetünk azok jelenlétére.  Ilyen kiemelt jelentőségű faj térségünkben a vadmacska, vagy az utóbbi években több alkalommal is megfigyelt nyuszt.

Az öreg erdőfoltok és erdőszegélyek alkalmat adnak a téli madárállományok felmérésére. Itt egyaránt jelen vannak állandó madárfajaink, többek közt a csuszka, valamint a harkályok, cinegék, baglyok, illetve a téli vendégként nálunk tartózkodó madarak, mint például a fenyőrigók, süvöltők vagy csízek.

A téli erdőbejárások egybeesnek az ilyenkor szokásos fahasználatokkal. Az ehhez kapcsolódó erdészeti munkák ellenőrzése és az erdészeti szakemberekkel való terepi egyeztetés szintén része a természetvédelmi gyakorlatnak.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.